Składniki:
· 210 g cukru
· 210 g sezamu
· 2 łyżki wody
· 1 łyżka miodu (płynnego)
Wysypać sezam na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często), aż zrobi się złoty, odstawić.
Do innego naczynia (garnka) wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i poczekać, aż się skarmelizuje (będzie złoty i płynny). Do karmelu dodać miód i wymieszać łyżką. Następnie wrzucić ostudzony wcześniej sezam i mieszać, aż się wszystko połączy.
Teraz pracować dość szybko: na arkusz papieru do pieczenia wylać masę sezamową, przykryć drugim papierem i rozwałkować na grubość 1 cm (masa będzie tężała z każdą chwilą). Jak masa trochę przestygnie, natychmiast odkleić od pergaminu (potem mogą być trudności). Pokroić dowolnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Z przepisu wyszło mi kilkanaście takich sezamków jak na zdjęciu.
ciekawski_stan