SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI
1 średnia pomarańcza,
250 g boczniaków,
kilka liści szczawiu lub endywii,
sok z cytryny,
2 łyżki oleju orzechowego,
sól morska,
świeżo zmielony pieprz,
1łyżka miodu.
Pomarańczę umyć,obrać ze skórki i jedną jej częsć zetrzeć na drobne paski.Zdjąć białą błonkę z cząstek pomarańczy.Boczniaki po umyciu i pokrojeniu,dusić w bardzo małej ilości tłuszczu.Grzyby ułożyć na talerzu wraz z pomarańczami i skropić lekko sokiem z cytryny.Przygotować marynatę:sok z pomarańczy,sok z cytryny,miód wymieszać w filiżance.Dodać sól, pieprz, olej orzechowy.Zalać marynatą grzyby,udekorować endywią,posypać utartą skórką pomarańczową.
tatanka.com