Pierogi z boczniakami .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI

 

20 dkg boczniaków,

 

18 gotowych płatów ciasta won-ton,

 

2 ząbki czosnku,

 

1 dymka,

 

2 łyżki oliwy z oliwek,

 

2 łyżki masła,

 

1/2 łyżeczki posiekanego tymianku,

 

1/2 łyżeczki soli morskiej,

 

pieprz

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA

 

Dymkę umyj i drobno posiekaj. Oczyść i posiekaj boczniaki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj dymkę, wyciśnięty czosnek, grzyby, tymianek i sól. Całość smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw pieprzem, dokładnie wymieszaj i przełóż do miski.

 

Rozłóż kwadratowe płaty ciasta, na rogu każdego kładź łyżkę farszu i zalepiaj krótkim rogiem (tym, na którym leży farsz), z dłuższego rogu formując długi welon ciasta. W garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę oliwy i wrzucaj partiami pierogi.

 

Gotuj około trzech minut, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.

Wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do miski i posyp cienkimi plasterkami masła.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin