Najważniejsze choroby kapusty.pdf

(514 KB) Pobierz
49863842 UNPDF
Najważniejsze choroby
Zgorzel siewek kapustnych
Sprawcą zgorzeli siewek („czarnej nóżki”) może być kil-
ka gatunków chorobotwórczych mikroorganizmów glebo-
wych, z rodzaju Pythium, Fusarium, Phytophthora lub prze-
noszonych przez nasiona, np. Alternaria , Botrytis i inne.
Zgorzel siewek potocznie nazywana „czarną nóżką” wy-
stępuje najczęściej w okresie produkcji rozsady, powodu-
jąc masowe zamieranie kiełków przed wschodami lub za-
mieranie siewek po wschodach.. Rośliny porażone w star-
szym wieku mogą przetrwać, wówczas część podliścienio-
wa jest zdrewniała i lekko przewężona. Największą szko-
dliwość choroba powoduje w okresach, gdy kiełkowanie
nasion i wzrost siewek odbywa się bardzo powoli lub
gdy siewki pikowane są zbyt głęboko do wilgotnego,czy
przelanego wodą podłoża. Szkodliwość choroby potęguje
się także w okresach, gdy rozsada produkowana jest w zbyt
dużym zagęszczeniu.
Aby ustrzec się zgorzeli siewek należy wysiewać nasio-
na o wysokiej wartości siewnej (sile i energii) kiełkowania,
zdrowe, zaprawione środkami fungicydowymi. W przypad-
ku uprawy najwcześniejszych odmian zaleca się stosowanie
tylko zapraw grzybobójczych zalecanych w aktualnym pro-
gramie ochrony warzyw.
Do produkcji rozsady używać podłoży wolnych od chorób
glebowych, najlepiej dobrej jakości substratów torfowych.
Najlepszym sposobem uprawy rozsady jest wysiew nasion
do wielodoniczek wypełnionych substratem torfowym lub
odkażonym, wolnym od chorób kompostem.
Zamieranie siewek
rozsady kapusty
efektem zgorzeli
siewek
Zgorzel siewek
kapustnych
– widoczne
wypadanie
siewek roślin
49863842.218.png 49863842.229.png 49863842.240.png 49863842.251.png 49863842.001.png 49863842.007.png 49863842.013.png 49863842.019.png 49863842.037.png 49863842.056.png 49863842.067.png 49863842.079.png 49863842.100.png 49863842.114.png 49863842.125.png 49863842.142.png 49863842.161.png 49863842.172.png 49863842.184.png 49863842.204.png 49863842.205.png 49863842.206.png 49863842.207.png 49863842.208.png 49863842.209.png 49863842.210.png 49863842.211.png 49863842.212.png 49863842.213.png 49863842.214.png 49863842.215.png 49863842.216.png 49863842.217.png 49863842.219.png 49863842.220.png 49863842.221.png 49863842.222.png 49863842.223.png 49863842.224.png 49863842.225.png 49863842.226.png 49863842.227.png 49863842.228.png 49863842.230.png 49863842.231.png 49863842.232.png 49863842.233.png 49863842.234.png 49863842.235.png
Mączniak rzekomy kapustnych
Choroba występuje powszechnie w rejonach uprawy wa-
rzyw kapustnych, zwłaszcza w okresach jesiennej uprawy
kalafiorów, brokułów i kapusty głowiastej.
Dużym niebezpieczeństwem jest występowanie mącz-
niaka w czasie produkcji rozsady. Infekcja liści w tym okresie
odbywać się może przez okrywę woskową, która w wyni-
ku uszkodzenia przebarwia się na czarno. Porażone przez
mączniaka siewki w szybkim tempie ulegają wyniszczeniu.
U starszych roślin pierwsze objawy choroby w postaci oliw-
kowożółtych plam widoczne są na górnej stronie dolnych
liści. W obrębie tych przebarwień, na dolnej stronie blaszki
liściowej widoczny jest obfity białoszary nalot zarodników
konidialnych. Porażone przez mączniaka liście odpadają.
Miejsca po liściach stanowią łatwą drogę infekcji dla bakterii
wywołujących czarną zgniliznę kapusty.
Mączniak rzekomy jest szczególnie niebezpieczny dla ka-
lafiorów i brokułów. Dochodzi u nich do infekcji systemicz-
nej, w wyniku czego po przekrojeniu, lub różyczkowaniu
róża i głąb szarzeją. Objawy te nie są widoczne na zewnątrz
róż.
dociera wszędzie
• zawiera m.in. MEFENOXAM – substancję
aktywną o bezkonkurencyjnie długim,
systemicznym działaniu (10-14 dni)
MEFENOXAM pozostaje wchłonięty
i rozprowadzony w roślinie w ciągu 30 minut
od wykonania zabiegu
RIDOMIL ® zapewnia całej roślinie skuteczną
ochronę przed chorobami, chroni również
młode przyrosty.
Masowemuporażeniu siewek sprzyjają zbyt duże zagęsz-
czenie roślin w okresie produkcji rozsady i brak światła. Po
wysadzeniu roślin w pole do choroby przyczynia się chłodna
i wilgotna pogoda – temperatura od 8 do 16 O C nocą i poni-
żej 23 O C w ciągu dnia.
Przy produkcji rozsadników roślin kapustnych
stosuje się go w dawce 2 kg/ha.
Zalecana ilość wody: 600 l/ha.
Opryskiwać rozsadę od fazy 2-3 liści,
co 10-14 dni.
Mączniak rzekomy
na spodzie liścia
49863842.236.png 49863842.237.png 49863842.238.png 49863842.239.png 49863842.241.png 49863842.242.png 49863842.243.png 49863842.244.png 49863842.245.png 49863842.246.png 49863842.247.png 49863842.248.png 49863842.249.png 49863842.250.png 49863842.252.png 49863842.253.png 49863842.254.png 49863842.255.png 49863842.256.png 49863842.257.png 49863842.258.png 49863842.002.png 49863842.003.png 49863842.004.png 49863842.005.png 49863842.006.png 49863842.008.png 49863842.009.png 49863842.010.png 49863842.011.png 49863842.012.png 49863842.014.png 49863842.015.png 49863842.016.png 49863842.017.png 49863842.018.png 49863842.020.png 49863842.021.png 49863842.022.png 49863842.023.png 49863842.024.png 49863842.025.png 49863842.026.png 49863842.027.png 49863842.028.png 49863842.029.png 49863842.030.png 49863842.031.png 49863842.032.png 49863842.033.png 49863842.034.png 49863842.035.png 49863842.036.png 49863842.038.png 49863842.039.png 49863842.040.png 49863842.041.png 49863842.042.png 49863842.043.png 49863842.044.png
Kiła kapusty
Sprawcą choroby jest grzybopodobny organizm glebowy
Plasmodiophora brassicae , którego zarodniki przetrwalniko-
we mogą zalegać w podłożu do 8 lat bez obecności roślin
żywicielskich nie tracąc przy tym aktywności. Choroba ata-
kuje rośliny należące do ponad 200 gatunków, przeważnie
jednak pospolite chwasty kapustne.
Grzyb atakuje system korzeniowy. Porażone komór-
ki korzeni nie funkcjonują prawidłowo, nie przewodzą
składników pokarmowych i wody, co prowadzi do więdnię-
cia roślin, a w przypadku dużego nasilenia do ich zamiera-
nia. Rośliny zaatakowane w późniejszej fazie wzrostu two-
rzą wtórny system korzeniowy lub posiadają zdolność jego
szybkiej regeneracji, co pozwala przetrwać, a nawet wy-
dać plon handlowy, dotyczy to głównie kapusty głowiastej
i brokułów. Porażony system korzeniowy staje się głównym
źródłem infekcji gleby.
Najczęściej źródłem infekcji jest zakażona gleba na roz-
sadnikach.
Rozwojowi choroby sprzyja zakwaszona gleba, wysoka
wilgotność oraz temperatura (optimum 22-25 O C). W tem-
peraturze poniżej 15 O C infekcja korzeni przebiega bardzo
powoli, lub do niej nie dochodzi. W Polsce choroba wystę-
puje na wszystkich typach gleb, a szczególnie na glebach
kwaśnych, piaszczystych. Zagrożone kiłą są także gleby tor-
fowe (torfy niskie) oraz torfy wysokie skąd pozyskiwany jest
torf do produkcji substratów torfowych. W tych miejscach
występują liczne chwasty kapustne, na których występuje
choroba, porażając głównie dziko rosnące rośliny kapustne.
Stosowanie ALTIMA™ 500 SC jest metodą zwalczania
kiły kapusty, opracowaną w oparciu o badania w Instytucie
Warzywnictwa.
Poniesienie niewielkich nakładów na profilaktyczne za-
stosowanie tego środka w formie doglebowej i podlewania-
nie rozsady przed sadzeniem w pole może uchronić produ-
centów przed bardzo poważnymi konsekwencjami spowo-
dowanymi przypadkowym porażeniem roślin, utratą plonu,
zakażeniem gleby w polu oraz wyłączeniem jej z produkcji
warzyw kapustnych na wiele lat.
Zamieranie placowe
roślin brokuła
spowodowane
silnym porażeniem
przez kiłę kapusty
Objawy kiły kapusty
na korzeniach
kalafiorów
Z lewej rośliny silnie
porażone kiłą
z prawej chronione
ALTIMA™ 500 SC
na polu
Charakterystyczne
zniekształcenie
korzeni w wyniku
porażenia
kiłą kapusty
49863842.045.png 49863842.046.png 49863842.047.png 49863842.048.png 49863842.049.png 49863842.050.png 49863842.051.png 49863842.052.png 49863842.053.png 49863842.054.png 49863842.055.png 49863842.057.png 49863842.058.png 49863842.059.png 49863842.060.png 49863842.061.png 49863842.062.png 49863842.063.png 49863842.064.png 49863842.065.png 49863842.066.png 49863842.068.png 49863842.069.png 49863842.070.png 49863842.071.png 49863842.072.png 49863842.073.png 49863842.074.png 49863842.075.png 49863842.076.png 49863842.077.png 49863842.078.png 49863842.080.png 49863842.081.png 49863842.082.png 49863842.083.png 49863842.084.png 49863842.085.png 49863842.086.png 49863842.087.png 49863842.088.png 49863842.089.png 49863842.090.png 49863842.091.png 49863842.092.png 49863842.093.png 49863842.094.png 49863842.095.png 49863842.096.png 49863842.097.png 49863842.098.png
Integrowana metoda ochrony
kapusty przed kiłą
1. Zmianowanie – płodozmian 4 - 5 letnia przerwa w
uprawie roślin kapustnych na tym samym stanowi-
sku.
Pierwszy fungicyd do zwalczania
kiły warzyw kapustnych
2. Wapnowanie gleb kwaśnych, pH poniżej 6,0 (2-4 ton)
nawozu wapniowego (forma tlenkowa lub wodoro-
tlenkowa) inne formy wapnia mało efektywne.
• dezynfekcja podłoża
Zalecana dawka: 2 l/ha.
Zalecana ilość wody: 200-600 l/ha.
Podłoże (pole) opryskać przed posadzeniem
rozsady, następnie wymieszać warstwę
wierzchnią do głębokości 10 cm.
3. Usuwanie z pola porażonych korzeni roślin przed ich
zmacerowaniem.
4. Uprawa roślin przedplonowych, naturalnie przyśpie-
szających zanikanie zarodników przetrwalnikowych
P. brassicae : por, pomidory, fasola, ogórki, owies,
gryka, rośliny aromatyczne (mięta), roczne utrzymy-
wanie gleby w czarnym ugorze.
• podlewanie
Zalecane stężenie:
0,05% (50 ml środka w 100 l wody).
Zalecana ilość cieczy użytkowej:
100 ml pod każdą roślinę.
Podlewać rozsadę po posadzeniu
na stałe miejsce.
5. Zabiegi profilaktyczne: chemiczne odkażanie gleby
na rozsadnikach w tunelach foliowych, inspektach
oraz ziemi do produkcji doniczek.
6. Analiza próbek gleby z pól rozsadników oraz sub-
stratów torfowych na obecność Plasmodiophora
brassicae . (Instytut Warzywnictwa, Skierniewice).
7. Profilaktyczne stosowanie doglebowo środków:
ALTIMA™ 500 SC w dawce 2- 3 l/ha opryskiwanie
powierzchni gleby i wymieszanie do głębokości
10 cm.
8. Podlewanie rozsady w wielokomorowych tackach
plastikowych (160 szt.) przed sadzeniem w pole roz-
tworem ALTIMA™ 500 SC w stężeniu 0,05% w ilości
0,5 l/tacę lub podlewanie roślin po sadzeniu w ilości
100ml pod roślinę. Zaprawianie korzeni rozsady bez-
pośrednio przed sadzeniem w wodnym roztworze
ALTIMA™ 500 SC (0,05%).
9. Uprawa odmian odpornych na P. brassicae.
49863842.099.png 49863842.101.png 49863842.102.png 49863842.103.png 49863842.104.png 49863842.105.png 49863842.106.png 49863842.107.png 49863842.108.png 49863842.109.png 49863842.110.png 49863842.111.png 49863842.112.png 49863842.113.png 49863842.115.png 49863842.116.png 49863842.117.png 49863842.118.png 49863842.119.png 49863842.120.png 49863842.121.png 49863842.122.png 49863842.123.png 49863842.124.png 49863842.126.png 49863842.127.png 49863842.128.png 49863842.129.png 49863842.130.png 49863842.131.png 49863842.132.png 49863842.133.png 49863842.134.png 49863842.135.png 49863842.136.png 49863842.137.png 49863842.138.png 49863842.139.png 49863842.140.png 49863842.141.png 49863842.143.png 49863842.144.png 49863842.145.png 49863842.146.png 49863842.147.png 49863842.148.png 49863842.149.png 49863842.150.png
Czerń krzyżowych (Alternarioza kapusty)
Sprawcą czerni krzyżowych są grzyby z rodzaju Alterna-
ria, które przyczyniają się także do występowania zgorzeli
siewek, zgorzeli podstawy główek kapusty.
Grzybnajczęściej atakuje dolne, najstarsze liście kapusty
głowiastej, kapusty pekińskiej, kalafiorów i brokułów. Po-
jawiają się na nich różnej wielkości, koncentryczne, ciemno
zabarwione, otoczone żółtawą obwódką plamy. Powierzch-
nię tych przebarwień pokrywa warstwa aksamitnego, ciem-
nobrązowego nalotu zarodników konidialnych. Podobne
plamistości mogą pojawiać się także na różach kalafiorów
i brokułów. Największą szkodliwość choroba może powo-
dować na nasiennych plantacjach roślin kapustowatych,
w tym także na rzepaku ozimym. Na rzodkwi, rzepie, bru-
kwi i rzodkiewce oprócz typowych plamistości na porażo-
nych liściach infekcji ulęgają także zgrubienia korzeniowe,
a ich objawy w postaci brunatnych, gnijących plam widocz-
ne są dopiero w okresie przechowania. Na czerń krzyżowych
odporne są niektóre gatunki rzepy i gorczycy.
Grzyb zimuje w resztkach pożniwnych roślin i w chwa-
stach kapustowatych, które jako rośliny żywicielskie są jed-
nym z ważniejszych źródeł rozprzestrzeniania się choroby.
Patogeniczne grzyby z rodzaju Alternaria przenoszone są
także na nasionach i stanowią źródło pierwotnej infekcji
kapusty. W okresie wegetacji zarodniki konidialne grzyba
przenoszone są przez wiatr i wodę. Do masowego zakaże-
nia roślin dochodzi wówczas, gdy temperatura powietrza
wynosi 20-27 O C, a okres stałego zwilżenia rośliny – co naj-
mniej 5 godzin lub wilgotność powietrza wynosi 95-100%
i utrzymuje się stale przez 18-20 godzin.
Profilaktyka i zwalczanie choroby polega głównie na pro-
filaktycznym zaprawianiu nasion środkami grzybobójczymi,
przestrzeganiu zasad zmianowania z kilkuletnią przerwą
uprawy roślin kapustnych podatnych na tę chorobę. Nie
lokalizować plantacji warzyw kapustnych w sąsiedztwie
upraw rzepaków. Z chwilą wystąpienia pierwszych objawów
choroby na najstarszych dolnych liściach trzeba przystąpić
do opryskiwania roślin środkami zalecanymi w programie
ochrony.
Stosować środki o szerokim spektrum zwalczanych pa-
togenów grzybowych i krótkim okresie karencji: AMISTAR ®
250 SC i inne. Środek ten trzeba stosować 2-3 razy prze-
miennie, co 7 –10 dni ze środkami z innych grup chemicz-
nych. Na kapuście przeznaczonej do przechowania, ostatni
zabieg wykonać nie później niż 7 dni przed zaplanowanym
zbiorem.
Czerń krzyżowych
objawy na liściach
i główce kapusty
Objawy czerni
krzyżowych na liściu
kapusty
Objawy czerni
krzyżowych
na główkach
kapusty głowiastej
49863842.151.png 49863842.152.png 49863842.153.png 49863842.154.png 49863842.155.png 49863842.156.png 49863842.157.png 49863842.158.png 49863842.159.png 49863842.160.png 49863842.162.png 49863842.163.png 49863842.164.png 49863842.165.png 49863842.166.png 49863842.167.png 49863842.168.png 49863842.169.png 49863842.170.png 49863842.171.png 49863842.173.png 49863842.174.png 49863842.175.png 49863842.176.png 49863842.177.png 49863842.178.png 49863842.179.png 49863842.180.png 49863842.181.png 49863842.182.png 49863842.183.png 49863842.185.png 49863842.186.png 49863842.187.png 49863842.188.png 49863842.189.png 49863842.190.png 49863842.191.png 49863842.192.png 49863842.193.png 49863842.194.png 49863842.195.png 49863842.196.png 49863842.197.png 49863842.198.png 49863842.199.png 49863842.200.png 49863842.201.png 49863842.202.png 49863842.203.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin