Kurczak w winie 1.doc

(21 KB) Pobierz
Kurczak w winie

Kurczak w winie   

 

1 kurczak (ok. 1,3 kg)

10 dag boczku

30 dag marchewki

40 dag ziemniaków

2 pory

15 dag szalotek

1 ząbek czosnku

2 łyżki oleju

500 ml czerwonego wina

250 ml rosołu

pęczek tymianku

2 liście laurowe

sól, pieprz

 

Kurczaka podzielić na 4 części. Boczek pokroić w paski. Warzywa obrać. Ziemniaki pokropić w kostkę, marchew w plastry, pory  w krążki, czosnek w plasterki, szalotki na połówki. Olej rozgrzać w brytfance, podsmażyć boczek. Na wytopionym tłuszczu smażyć kawałki kurczaka, przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać marchewki, pory, ziemniaki. Podlać rosołem i winem. dodać zioła. Przyprawić solą i pieprzem, dusić 45 min., posypać usmażonym boczkiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin