Kurczak w winie
1 kurczak (ok. 1,3 kg)
10 dag boczku
30 dag marchewki
40 dag ziemniaków
2 pory
15 dag szalotek
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
500 ml czerwonego wina
250 ml rosołu
pęczek tymianku
2 liście laurowe
sól, pieprz
Kurczaka podzielić na 4 części. Boczek pokroić w paski. Warzywa obrać. Ziemniaki pokropić w kostkę, marchew w plastry, pory w krążki, czosnek w plasterki, szalotki na połówki. Olej rozgrzać w brytfance, podsmażyć boczek. Na wytopionym tłuszczu smażyć kawałki kurczaka, przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać marchewki, pory, ziemniaki. Podlać rosołem i winem. dodać zioła. Przyprawić solą i pieprzem, dusić 45 min., posypać usmażonym boczkiem.
tatanka.com