Kurczak pieczony z ryzemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2,5 godz.1 kurczak (ok. 1,5 kg),300 g ryzu,500-600 ml rosolu,50 ml oleju,100 g rodzynkow,200 g migdalow,1 lyzka masla,1 lyzeczka szafranu,2 lyzki cukru pudru,1/4 lyzeczki mielonego imbiru,sol, pieprz.Sos:1 srednia cebula drobno posiekana,125 ml wody,1/4 lyzeczki mielonego cynamonu,sol, bialy pieprz.1. Kurczaka sprawic. Odciac skrzydelka, szyje i kuper. Rozciac wzdluz grzbietui wyluzowac z kosci, starajac sie nie uszkodzic skory (poza zrobionym juznacieciem). Oczyszczonego z kosci, umyc i osuszyc. Osolic, oproszyc pieprzemi odstawic.2. Przygotowac farsz: ryz oplukac, zalac wrzacym rosolem, dodac polowe szafranui gotowac na malym ogniu, na plytce ok. 20 min. Wymieszac, przelozyc do miski. Rodzynki, moczone 15 min w goracej wodzie, odcedzic. Migdaly sparzyc,osuszyc, zdjac skorki, smazyc w 2 lyzkach oleju 5-7 min. Osaczyc, posiekac.Polaczyc z ryzem rodzynki, migdaly i cukier, dodac imbir, reszte szafranu,polowe przygotowanego masla, po czym starannie wymieszac. Farszem nadziackurczaka. Wszystkie otwory zaszyc bawelniana nitka.3. Wlac pozostaly olej do zaroodpornego naczynia, ulozyc kurczaka grzbietem dogory, posmarowac z wierzchu maslem i piec w piekarniku nagrzanym do temp.240żC przez 5 min. Po tym czasie zmniejszyc temp. do 200żC i piec, od czasudo czasu polewajac tuszke sosem, jeszcze ponad godzine.4. Przygotowac sos: posiekana cebule zalac 125 ml lekko osolonego wrzatku, dodac zmielony cynamon, szczypte bialego pieprzu i gotowac 15 min. Kiedy wodaz cebula przestygnie, zmiksowac i jeszcze raz zagotowac.5. Kurczaka pokroic na plastry, przelozyc na polmisek, polac cieplym sosem zcebuli i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 31 "Drób", strona 70.
tatanka.com