Leśne grzyby zapiekane o orzechowym aromacie
1 kg grzybów leśnych: borowiki, kurki, koźlarze, podgrzybki - zdrowe i jędrne, niezbyt duże olej orzechowy - 2 łyżki2 łyżki oliwyłyżka tartej bułki3 ząbki czosnkuszczypta tymiankuszczypta rozmarynusólświeżo zmielony pieprz
Danie ogromnie proste w przygotowaniu, wymaga tylko inwestycji w dosyć drogi składnik - olej orzechowy, ale... warto!Im więcej gatunków grzybów, tym potrawa lepsza - ale musza to być grzyby twarde - takie maślaki raczej się nie nadają.Grzyby dokładnie czyszczę (jeśli bardzo brudne, bardzo szybko płuczę pod bieżącą wodą i dokładnie susze) i te największe kroję na połówki.Czosnek obieram i kroję na bardzo cienkie plasterki.Duże i płaskie naczynie żaroodporne smaruję oliwą i wkładam do niego grzyby. Na nie wrzucam czosnek, przyprawy - raczej niezbyt wiele. Posypuje tartą bułką i polewam olejem orzechowym.Potrawę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. W tym czasie po prostu się skręcam z niecierpliwości, a sąsiedzi walą do drzwi, że tez chcą spróbować, bo zapach jest po prostu obezwładniający.Smakuje wybornie z bagietką i niczym więcej.
tatanka.com