Leśne grzyby zapiekane o orzechowym aromacie.doc

(20 KB) Pobierz
Leśne grzyby zapiekane o orzechowym aromacie

Leśne grzyby zapiekane o orzechowym aromacie

 

1 kg grzybów leśnych: borowiki, kurki, koźlarze, podgrzybki - zdrowe i jędrne, niezbyt duże
olej orzechowy - 2 łyżki
2 łyżki oliwy
łyżka tartej bułki
3 ząbki czosnku
szczypta tymianku
szczypta rozmarynu
sól
świeżo zmielony pieprz

Danie ogromnie proste w przygotowaniu, wymaga tylko inwestycji w dosyć drogi składnik - olej orzechowy, ale... warto!

Im więcej gatunków grzybów, tym potrawa lepsza - ale musza to być grzyby twarde - takie maślaki raczej się nie nadają.

Grzyby dokładnie czyszczę (jeśli bardzo brudne, bardzo szybko płuczę pod bieżącą wodą i dokładnie susze) i te największe kroję na połówki.

Czosnek obieram i kroję na bardzo cienkie plasterki.

Duże i płaskie naczynie żaroodporne smaruję oliwą i wkładam do niego grzyby. Na nie wrzucam czosnek, przyprawy - raczej niezbyt wiele. Posypuje tartą bułką i polewam olejem orzechowym.

Potrawę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. W tym czasie po prostu się skręcam z niecierpliwości, a sąsiedzi walą do drzwi, że tez chcą spróbować, bo zapach jest po prostu obezwładniający.

Smakuje wybornie z bagietką i niczym więcej.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin