PASZTET Z KUREK.doc

(27 KB) Pobierz
PASZTET Z KUREK

PASZTET Z KUREK

2 litry oczyszczonych i pokrojonych w kawałki kurek, 3 jajka, rozdzielone, 6 plasterków boczku, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 1-2 łyżeczki mielonego pieprzu (do smaku), 1 łyżeczka soli, 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 
3 łyżki suchej tartej bulki, 2 łyżki śmietany, płat ciasta drożdżowego (słonego)

Zrobić drożdżowe ciasto,  rozwałkować na pół cm grubości, posmarować
jednym białkiem. Ciastem wyłożyć Keksówkę. 
Kurki podsmażyć na maśle, dodać przyprawy i pietruszkę, przepuścić przez maszynkę do mielenia
mięsa wraz z 3 plastrami boczku. W misce dodać żółtka, mąkę, śmietanę, wymieszać dokładnie. Ubić pozostałe białka i delikatnie wymieszać z masą grzybową, przełożyć do keksówki na surowe drożdżowe ciasto (które w
międzyczasie trochę spuchło). Wygładzić wierzch, pokryć 3 plastrami boczku. Zakryć folią. Wstawić do gorącego pieca, 160°C/325°F. Zapiekać 45 minut, zdjąć folię, piec następne 15-30 minut, uważać, żeby ciasto się
nie spaliło.
Po wystygnięciu wyjąć z formy, kroić w plastry ostrym nożem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin