BOCZNIAKI PANIEROWANE.doc

(23 KB) Pobierz

BOCZNIAKI PANIEROWANE

·         800 g boczniaków,

·         2 jajka, 100 g mąki, 150 g tartej bułki,

·         sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Boczniaki dokładnie opłukać, jeżeli są bardzo duże, to pokroić je na kawałki 6x6cm. Wyrównać brzegi połamanych grzybów. Osuszyć grzyby, układając je blaszkami do dołu. Osuszone grzyby panierować kolejno w mące, jajkach roztrzepanych z 1 łyżką wody i na koniec w tartej bułce. Smażyć grzyby na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, gdy się zrumienią, zmniejszyć ogień i dosmażać jeszcze po 3-4 minuty z obu stron. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami puree. W ten sam sposób można przygotować rydze i duże pieczarki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin