RATATOUILLE OWOCOWO-GRZYBOWE.doc

(23 KB) Pobierz

RATATOUILLE OWOCOWO-GRZYBOWE

100 g cukini lub kabaczka,

żółta lub czerwona papryka,

2 pomidory,

3 jabłka,

200 g grzybów,

2 łyżki sosu sojowego,

ząbek czosnku,

3 łyżki oleju,

por,

sól, pieprz,

2 łyżki posiekanego koperku lub natki,

1/4 szklanki wina
 

Por i paprykę oczyścić, umyć. Por pokroić w krążki, paprykę na kwadraciki. Pomidory i cukinię umyć. Pomidory pokroić w kawałki, cukinię razem ze skórką - na cienkie plasterki.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Grzyby oczyścić, opłukać, większe pokroić. Czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić czosnek, przesmażyć. Dodać por, smażyć przez 2-3 minuty. Dołożyć jabłka i grzyby, przesmażyć. Paprykę i cukinię wrzucić do rondla, dusić, mieszając około 15 minut.  Dodać pomidory, zieleninę i sos sojowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.  Wino wlać do potrawy, dusić jeszcze około 5 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin