ZAPIEKANKA Z BOCZNIAKÓW I MIĘSA.doc

(24 KB) Pobierz

ZAPIEKANKA Z BOCZNIAKÓW I MIĘSA

·         50 dag boczniaków

·         5 dag masła

·         25 dag mięsa mielonego

·         5 łyżek bulionu mięsnego

·         łyżka mąki

·         szklanka mleka

·         łyżeczka curry

·         żółtko

·         2 łyżki śmietany kremówki

·         2 łyżki startego żółtego sera

·         łyżka margaryny

·         sól, pieprz

Boczniaki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu stopić 3 dag masła, wrzucić do niego mięso i stale mieszając, przesmażyć. Boczniaki i bulion dodać do mięsa, poddusić razem przez 5 - 10 minut. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
W małym naczyniu roztopić resztę masła, dodać mąkę i mieszając zasmażyć do chwili, aż nabierze jasnozłotego koloru, po czym dodać mleko i dobrze roztrzepać aby nie potworzyły się grudki. Sos zagotować, po czym doprawić solą i curry. Gotować około 5 minut.
Żółtko rozmącić ze śmietaną, zagęścić sos (nie dopuścić do zagotowania). Formę do zapiekania wysmarować margaryną, włożyć do niej masę mięsno-grzybową, polać sosem i obsypać startym serem.
Tak przygotowaną zapiekankę zapiekać 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperaturu 200º C.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin