ZAPIEKANKA Z BOCZNIAKÓW I MIĘSA
· 50 dag boczniaków
· 5 dag masła
· 25 dag mięsa mielonego
· 5 łyżek bulionu mięsnego
· łyżka mąki
· szklanka mleka
· łyżeczka curry
· żółtko
· 2 łyżki śmietany kremówki
· 2 łyżki startego żółtego sera
· łyżka margaryny
· sól, pieprz
Boczniaki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu stopić 3 dag masła, wrzucić do niego mięso i stale mieszając, przesmażyć. Boczniaki i bulion dodać do mięsa, poddusić razem przez 5 - 10 minut. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.W małym naczyniu roztopić resztę masła, dodać mąkę i mieszając zasmażyć do chwili, aż nabierze jasnozłotego koloru, po czym dodać mleko i dobrze roztrzepać aby nie potworzyły się grudki. Sos zagotować, po czym doprawić solą i curry. Gotować około 5 minut.Żółtko rozmącić ze śmietaną, zagęścić sos (nie dopuścić do zagotowania). Formę do zapiekania wysmarować margaryną, włożyć do niej masę mięsno-grzybową, polać sosem i obsypać startym serem.Tak przygotowaną zapiekankę zapiekać 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperaturu 200º C.
tatanka.com