SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI.doc

(22 KB) Pobierz

SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI

1 średnia pomarańcza,

250 g boczniaków,

kilka liści szczawiu lub endywii,

sok z cytryny,

2 łyżki oleju orzechowego,

sól morska,

świeżo zmielony pieprz,

1łyżka miodu.

Pomarańczę umyć,obrać ze skórki i jedną jej częsć zetrzeć na drobne paski.Zdjąć białą błonkę z cząstek pomarańczy.Boczniaki po umyciu i pokrojeniu,dusić w bardzo małej ilości tłuszczu.Grzyby ułożyć na talerzu wraz z pomarańczami i skropić lekko sokiem z cytryny.Przygotować marynatę:sok z pomarańczy,sok z cytryny,miód wymieszać w filiżance.Dodać sól, pieprz, olej orzechowy.Zalać marynatą grzyby,udekorować endywią,posypać utartą skórką pomarańczową.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin