Sernik kapłański.docx

(526 KB) Pobierz

Sernik kapłański

Składniki

Ciasto

·         1,5 szklanki mąki

·         3 łyżki kakao

·         80 g cukru

·         100 g masła roślinnego

·         2 żółtka

·         0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

·         500 g zmielonego białego sera

·         1 budyń śmietankowy

·         1 cukier waniliowy

·         3 łyżki cukru

·         2 białka

·         2 jajka

·         3 łyżki masła

                  

 

 

 

Wykonanie

Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia zagniatamy z masłem, żółtkami i cukrem. Dosypujemy kakao i ugniatamy do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny.

Do zmielonego sera (może być gotowy do serników) dodajemy białka, całe jajka, cukry, budyń i masło i miksujemy wszystkie składniki. Masa nie powinna być zbyt płynna, jeśli tak się zdarzy, dodajemy odrobinę mąki. Ja dodałam niewielką ilość cukru, warto spróbować masę serową i ewentualnie ją dosłodzić. Blaszkę o wymiarach 12 cm x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, wykładamy masę serową i na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC  na 50-60 min. Studzimy w otwartym piekarniku przez kilkanaście minut, następnie wyciągamy ciasto. Sernik kapłański najlepiej smakuje po nocy w lodówce. Smacznego

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin