Kurczak z borowikami.doc

(19 KB) Pobierz
Kurczak z borowikami

Kurczak z borowikami
450g borowików (mogą być mrożone),
2 piersi kurczaka,
masło,
cebula,
100ml białego wina,
mąka,
tymianek,
twardy żółty ser,
sól i pieprz,

Borowiki rozmrozić, pokroić na plasterki. Piersi kurczaka
przekroić, uformować cztery kotlety. Cebulę zemleć, podsmażyć w łyżce masła. Dodać grzyby, odrobinę posolić i dusić10 minut. Wlać wino, dusić, aż wyparuje cały płyn. Piersi kurczka obtoczyć w mące, posypać solą i pieprzem, krótko obsmażyć na dużym ogniu z odrobiną masła. Gdy się zrumienią dodać grzyby, przyprawić tymiankiem, posypać tartym serem.
Kotlety przełożyć na talerz, obłożyć grzybami. Podawać

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin