Fudge z białą czekoladą i czarnym pieprzem 600g drobnego cukru 600ml kremowej śmietanki50ml płynnej gęstej glukozy100g najlepszej białej czekolady, pokrojonej na kawałki100g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, zgniecionych grubo w moździerzu1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soliPlaska 25x25cm blachę wyłożyłam folia.
W rondlu o grubym dnie połączyłam cukier, glukozę i śmietankę. Doprowadziłam do wrzenia ciągle mieszając. następnie gotowałam bez mieszania przez 15-20 minut, az masa osiągnęła 115C*.Garnek odstawiłam i natychmiast wmieszałam kawałki czekolady i masła. Następnie odczekałam, az masa ostygnie do 70C i wtedy dodałam zmiażdżony pieprz, sol i wanilie. Ubijałam łyżka przez minutę, po czym całość przelałam do przygotowanej foremki, wyrównałam powierzchnie i zostawiłam do zastygnięcia. Pokroiłam na małe kwadraty. Fudge można przechowywać do tygodnia w pojemniku ze szczelna pokrywka.Konieczne jest, aby masa osiągnęła 115C inaczej fudge nie zastygnie prawidłowo.
tatanka.com