Fudge z białą czekoladą i czarnym pieprzem.doc

(152 KB) Pobierz
Fudge z białą czekoladą i czarnym pieprzem

Fudge z białą czekoladą i czarnym pieprzem

600g drobnego cukru
600ml kremowej śmietanki
50ml płynnej gęstej glukozy
100g najlepszej białej czekolady, pokrojonej na kawałki
100g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, zgniecionych grubo w moździerzu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Plaska 25x25cm blachę wyłożyłam folia.

 

                      

 

 

W rondlu o grubym dnie połączyłam cukier, glukozę i śmietankę. Doprowadziłam do wrzenia ciągle mieszając. następnie gotowałam bez mieszania przez 15-20 minut, az masa osiągnęła 115C*.

Garnek odstawiłam i natychmiast wmieszałam kawałki czekolady i masła. Następnie odczekałam, az masa ostygnie do 70C i wtedy dodałam zmiażdżony pieprz, sol i wanilie. Ubijałam łyżka przez minutę, po czym całość przelałam do przygotowanej foremki, wyrównałam powierzchnie i zostawiłam do zastygnięcia. Pokroiłam na małe kwadraty. Fudge można przechowywać do tygodnia w pojemniku ze szczelna pokrywka.

Konieczne jest, aby masa osiągnęła 115C inaczej fudge nie zastygnie prawidłowo.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin