BUŁECZKI Z KOKOSEM.doc

(348 KB) Pobierz
BUŁECZKI Z KOKOSEM

BUŁECZKI Z KOKOSEM

Składniki:
- 250 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 450 g mąki pszennej
- 25 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g drobnego cukru
- 40 g masła
- 1 łyżeczka drożdży instant

Dodatkowo:
- 50 g masła, stopionego (dałam mniej)
- ok. 30 g cukru do posypania (najlepiej trzcinowego)

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
Wyrobione w maszynie do chleba ciasto (ja zagniotłam ręcznie) podzielić na 16 małych kulek. Z każdej z nich uformować cienki wałek, następnie zwinąć w spiralkę lub ślimaka. Ułożyć na blasze, delikatnie posmarować masłem topionym. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st.C (jeśli używamy termoobiegu, to 180 st.C) Posmarować bułeczki pozostałym masłem, posypać cukrem. Piec ok. 10-12 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin