Serniki- ciag dalszy slodkosci.doc

(29 KB) Pobierz
Ptasie mleczko

Ptasie mleczko

 

 

Placek:

 

25 dkg twardej marmolady

1 szkl cukru grysiku

10 dkg masla lub margaryny

2 całe jajka

4-5 łyżeczek kakao

1 szkl mleka (troszeczke zostawić na rozpuszczenie sody)

2 szkl mąki

Zapach lub cukier waniliowy

1 lyżeczka sody

 

Dodawać kolejno wszystkie składniki i ucierać. Piec około 30 minut , w prodiżu 40 minut

 

Masa grysikowa:

 

2 szkl mleka

3 łyzki grysiku – mleko i grysik ugotować na gęsto , wystudzić

25 dkg masła( tylko masło)

11/2 szkl. cukru pudru

1 cukier waniliowy

 

Ugotowac grysik na mleku na gesta papke , dodac cukier waniliowy .

 

Ucierac maslo z cukrem dodając po łyżce zimnego grysiku . Nałożyć na upieczony placek i polac polewa.

 

Polewa:

 

10 dkg margaryny

2 lyzki kakao

2 lyzki cukru

 

 

Kakao i cukier utrzec i wlac do niej utarte kakao z cukrem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KRUCHY PLACEK PRZEKŁADANY

 

50 dkg maki

15 dkg cukru pudru

1 cukier waniliowy

½ proszku do pieczenia

25 dkg tluszczu(Pol smalcu , Pol margaryny)

2 lyzki kwasnej smietany

2 surowe zoltka

 

Zamiesic ciasto, podzielic na 2 placki ( maja być cienkie  i piec je na pergaminie – po upieczeniu pergamin ściągnąć )

 

MASA:

 

25 dkg masla

25 dkg cukru pudru

 

Maslo utrzec z cukrem , dodawac po 1 lyzce kwasnej smietany , dodac sok z jednej cytryny .

 

Placek posmarowac dzemem , na to nakładamy biszkopty , na biszkopty mase, na koniec przekladamy drugim plackiem .

 

Można posypac cukrem pudrem

 

 

 

SERNIK SMAŻONY

 

1 kg sera

40 dkg cukru pudru

20 dkg masla lub margaryny

4 zoltka

1 cukier waniliowy

1 cytryna

Bakalie

2 lyzki maki ziemniaczanej

 

Ser zemlec na maszynce ; maslo roztopic , nastepnie dodawac wszystkie składniki ( oprocz maki ziemniaczanej) .Gotowac na wolnym ogniu ucierając ; pod koniec dodac 2 lyzki maki ziemniaczanej – niech tylko zakipi ; nastepnie wystawiamy do ostudzenia

 

Ostudzony ugotowany ser wykladamy na biszkopty ( 4 paczki malych biszkoptow)

 

SERNIK INNY

 

CIASTO:

 

3 szklanki maki

30 dkg margaryny

Proszek do pieczenia

5 dkg kakao

3 zoltka

1 cale jajko

11/2 szklanka cukru pudru

1 lyzka smietany

 

Z tych składników zagniesc ciasto , podzielic je na 2 czesci .

 

SER:

 

1,20 kg sera odduszonego

8 zoltek

20 dkg margaryny

11/2 szklanka cukru pudru

W/w składniki dodawac po kolei i ucierac ; dodac - skorke z cytryny lub pomarańczy + rodzynki; nastepnie dodac 2 budynie śmietankowe- ucierac ; dodac osobno ubita piane z bialek ( 8 zoltek 3 bialka z placka ) . dobrze wymieszac .

 

Rozwałkować placek , nałożyć na niego ser i przykryc drugim plackiem .

 

Piec 1 godz. W srednio nagrzanym piekarniku

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin