Baranina marynowanaPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.500 g chudej baraniny,3 dl jogurtu,1,5 lyzeczki soli,2 duze cebule,250 g masla,50 g swiezego imbiru lub 1,5 lyzeczki sproszkowanego,4 zabki czosnku,1,5 dl wody,1/2 lyzeczki czarnego pieprzu,1 lyzeczka fenugriku,2 lyzeczki papryki slodkiej,1 lyzeczka sproszkowanego kminku,1 czerwona papryczka chilli.1. Pokroic baranine w kostke (ok. 2,5x2,5 cm), przelozyc do kamionki, zalacjogurtem, osolic. Marynowac w lodowce 24 godz.2. Posiekac cebule, zrumienic w masle.3. W niewielkiej ilosci wody (1,5 dl) rozgotowac posiekane imbir i czosnek.Polaczyc z cebula i maslem, gotowac 10 min.4. Dodac pozostale przyprawy, zagotowac.5. Do gotujacego sie masla z przyprawami przelozyc mieso z marynata, dusic podprzykryciem 1 godz.6. Podawac z ryzem, przybrane posiekana i podsmazona czerwona papryczka chilli.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 36.
tatanka.com