Pieczona baranina z agrestemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.800 g miesa pieczeniowego z udzca lub combra,125 ml octu 3%,50 ml oliwy,2 lyzki masla,250 g niedojrzalego agrestu,1 lyzka maki,100 ml bulionu,1 lyzka majeranku,1/2 lyzeczki cukru,sol, pieprz.1. Sparzone wrzacym octem mieso osaczyc, pobic palka, posmarowac oliwa. Wymieszac majeranek z pieprzem i sola. Mieszanine te wetrzec w pieczen.2. Mieso przelozyc do naczynia, dodac maslo, piec w piekarniku ogrzanym dotemp. 230żC ok. 50 min, od czasu do czasu podlewajac pieczen sosem i skrapiajac woda.3. Wyjac upieczone mieso, do sosu wlac bulion, zaprawic lyzka maki. Dodac umytyi oczyszczony z szypulek agrest, cukier. Mieszajac, gotowac 5 min. Wlozyc zpowrotem mieso i jeszcze raz zagotowac.4. Baranine przelozyc na polmisek, polac sosem. Podawac z ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 50.
tatanka.com