Comber barani z lebiodką
Składniki:
1 kg combra
łyżeczka suszonej lebiodki
5-6 ząbków czosnku
sok z cytryny lub Kwasek cytrynowy WINIARY
10 dag żółtego sera
półtorej szklanki zsiadłego mleka
2 łyżki oleju
łyżka masła
sól
pieprz
Umyte i osuszone mięso ułóż w salaterce, zalej zsiadłym mlekiem wymieszanym z sokiem z cytryny lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Po wyjęciu starannie je osusz, natrzyj 2-3 ząbkami czosnku utartymi z solą, pieprzem, lebiodką i olejem. Pozostałym czosnkiem naszpikuj mięso.
Comber natnij w kilku miejscach i w nacięcia włóż po dość grubym plastrze sera. Folię aluminiową nasmaruj tłuszczem, ułóż mięso, szczelnie zawiń, przełóż na blachę, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 90-100 minut.
Podawaj na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę.
tatanka.com