Dania z gęsi kaczki indyka Wyborne mięsiwa.pdf

(5187 KB) Pobierz
untitled
BIBLIOTEKA PORADNIKA DOMOWEGO
DANIA Z DROBIU
ISSN 0867-2229
DODATEK BEZPŁATNY
332974908.006.png 332974908.007.png
+01 spis tresci drobH+:+01 spis tresci wolowinaH+.qxd 2007-11-20 18:48 Page I
SPIS TREŚCI
poradnik domowy
Od redakcji
O ile indyk zadomowił się
w naszej kuchni na dobre, to kaczkę
i gęś przyrządzamy dosłownie od wielkiego dzwonu.
A szkoda, bo są wyborne i można je podawać na wiele
sposobów. Wybraliśmy dla was 61 przepisów na smaczne
potrawy na codzienny obiad i uroczyste okazje.
Wstęp: Drób w wersji de luxe
2
Udka duszone w kapuście
35
Potrawy z indyka
Dietetyczna pierś
Smalec
36
Piersi z gruszką
37
4
Faszerowana po niemiecku
38
Z ryżem i papryką
5
Pierś z brzoskwiniami
39
Przysmak z udźca
6
Filety z cytrusami
40
W beszamelu
7
Na dziko
41
Eskalopki z szałwią
8
Udka z jabłkami i ziemniakami
42
Steki w marynacie
9
Na słodko z orzechami
43
W sosie czekoladowym
10
Nadziewana kaszą
44
Pieczeń nadziewana papryką
11
Z wódką i jabłkami
45
Filety z serkiem
12
W pomarańczach
46
Pierś w słodkiej galarecie
13
Z mango
47
Kuleczki z niespodzianką
14
Duszona w occie balsamicznym
48
Pierś z zielonym groszkiem
15
W korzeniach
49
W galarecie z warzywami
16
Potrawy z gęsi
W żurawinowej galarecie
Egzotyczna przekąska z ananasem
17
W maladze
18
50
Indyczka pieczona
19
Wątróbka z boczkiem
51
Po belgijsku
20
Pieczona po francusku
52
Klopsiki ziołowe nadziewane wątróbką
21
Z koprem
53
Klops z indyczego mięsa
22
Z czerwoną kapustą
54
Fricassé z salsą pomidorową
23
Szyjka nadziewana
55
Rolada
24
Ze śliwkami i jabłkami
56
Faworki
25
Pierś z kalarepą
57
Pierś w szynce z warzywami
26
Z kiszoną kapustą
58
Rolada z musem jabłkowo-chrzanowym
27
Udka w ciemnym sosie
59
Pasztet drobiowy
60
Potrawy z kaczki
W winnym sosie
Wątróbka z jabłkami
61
28
Pipki – duszone żołądki
62
Pierś z boczniakami
29
Pachnąca natką
63
Z korniszonami
30
Szyjka z estragonem
64
Gulasz
31
W mandarynkowym sosie
32
Z wiśniami
33
Sałatka
34
332974908.008.png
+02-03 Drob_WstepH+:+02-04 Wolowina_Wstep25.qxd 2007-11-20 19:16 Page 2
2
WSTĘP
poradnik domowy
Drób
w wersji de luxe
Kaczkę czy gęś podajemy zwykle na
specjalne okazje. Indyk, choć kojarzony
ze świętami, gości na naszych stołach także
na co dzień. Nic dziwnego – to mięso uchodzi
za najbardziej dietetyczne. Ma też
niepowtarzalny smak, jak wszystkie zresztą
szlachetne, drobiowe dania.
re u ma tycz nych oraz przy
prze zię bie niach.
P
Jak piec, żeby
dobrze upiec
Żeby drób był po upie-
cze niu so czy sty i aro ma -
tycz ny na le ży:
w skro pić tusz kę we -
wnątrz so kiem z cy try ny,
na trzeć ca łą sta ran nie
mie szan ką so li, pie przu
imajeranku;
w za wi nąć w fo lię i od sta -
wić na 2–3 godziny do
lo dów ki;
w pod czas pie cze nia kil ka -
krot nie po le wać pie czeń
so sem z dna na czy nia;
w po 30 min od wstawie-
nia do pie kar ni ka, gdy
na pię ta skó ra za cznie się
ru mie nić, wy su nąć na
chwi lę
na czy nie
i czub kiem
no ża po na ci -
nać ją w kilku
miej scach,
uwa ża jąc,
Po tra wy z dro biu za -
wie ra ją du żo peł no war-
to ścio we go biał ka, wy żej
ce nio ne go przez die te ty -
ków od biał ka znaj du ją -
ce go się w wo ło wi nie czy
wie przo wi nie. W pier si
indyczej jest go np. aż
24 proc. Nie brakuje też
wi ta min: A, D i z gru py B,
a tak że że la za, fos fo ru
i wie lu in nych skład ni ków
mi ne ral nych. Naj mniej
tłusz czu
ma mię-
so indycze (w piersi jest go
tylko 2 proc., a w udźcu
8 proc.). Gęś i kaczka są
bardziej tłuste, ale nie
martwmy się tym zbytnio,
po nie waż w tkan ce tłusz -
czo wej do mi nu ją war to -
ścio we nie na sy co ne kwa sy
tłusz czo we, a cho le ste ro lu
jest niewiele. Tłuszcz gęsi
uchodzi wręcz za naj-
zdrowszy ze wszystkich
tłusz czów dro bio wych,
me dy cy na lu do wa po le ca
go przy do le gli wo ściach
332974908.009.png 332974908.001.png
+02-03 Drob_WstepH+:+02-04 Wolowina_Wstep25.qxd 2007-11-15 18:47 Strona 3
3
Niezłe ziółka
Tuszka o wadze ok. 2,5 kg
rozmrozi się po 24 go-
dzi nach. Je że li chce my
przy spie szyć roz mra ża nie,
mo że my za nu rzyć tusz kę
(w ory gi nal nym opa ko -
wa niu) w zim nej wo dzie.
Wo da mu si być zmie nia -
na co ok. 30 minut. Trze-
cia metoda to rozmra-
ża nie w ku chen ce mi kro -
fa lo wej – po stę pu je my
zgod nie ze wska zów ka mi
pro du cen ta.
w Delikatne dro-
biowe mięso zy-
ska na atrakcyjno-
ści, gdy przypra-
wimy je ziołami.
W sklepach nie
brakuje dobrze
skomponowanych,
łatwych w użyciu
mieszanek przy-
prawowych w to-
rebkach, ale warto
również stosować
świeże zioła, tak
jak robi się to
w kuchni śród-
ziemnomorskiej.
Można obkładać
nimi mięso na kil-
ka godzin przed
przyrządzeniem
lub dodawać pod
koniec gotowania,
smażenia czy pie-
czenia potrawy.
Poza wszechobec-
ną w naszej kuch-
ni cebulą i czos-
nkiem, z tego
rodzaju mięsem
dobrze komponują
się: majeranek,
tymianek, szał-
wia, melisa, roz-
maryn, bazylia,
anawet mięta.
by nie po prze ci nać włó -
kien mięsa;
w po mniej więcej 45 min
pie cze nia prze krę cić tusz -
kę, że by rów no mier nie
się pie kła i zru mie ni ła
tak że z dru giej stro ny;
w upie czo ny już drób
po zo sta wić na kwa drans
w wy łą czo nym pie kar ni -
ku, aby so ki rów no mier -
nie roz ło ży ły się w ca łym
mię sie.
Im większą tuszkę przy-
rzą dza my, tym dłu żej mu-
simy ją piec. Np. ważąca
1,5–2 kg sztu ka po trze -
buje od 90 min do 2 go-
dzin, większa, o masie
ok. 3,5 kg do 2 3/4 godzi-
ny, a 4,5 kg ponad 3 go-
dziny. Aby się upewnić,
czy jest już gotowa, wy-
star czy na kłuć szpi kul -
cem lub cienkim nożem
naj grub szą część udka.
Wy pły wa ją cy sok po wi -
nien być klarowny. Jeśli
jest ró żo wy, tusz kę trze ba
jesz cze do piec.
Wybieraj młode
Mię so mło dych in dy -
ków, kaczek i gęsi składa
się z cień szych i de li kat -
niejszych włókien niż dro-
biu wy roś nię te go. Pod czas
ob rób ki ter micz nej po -
traw z młodych ptaków
tłuszcz topi się i zostaje
wchło nię ty przez tkan ki,
zaś u dro biu sta re go wy ta -
pia się na zewnątrz, przez
co mięso staje się bardziej
ł y k o w a t e i s u c h e .
Rozmrażaj powoli
Naj le piej po ło żyć za -
mro żo ne mię so na pół ce
wlodówce icierpiwie
cze kać. W ta kich wa run -
kach wy pły nie z nie go
naj mniej so ku, a więc
stra ty skład ni ków od żyw -
czych bę dą mi ni mal ne.
WARTO WIEDZIEĆ
n Najbardziej dietetyczny
jest drób gotowany, a na-
stępnie duszony i pieczony.
n Tuszek nie należy kroić
przed myciem, ponieważ
wtrakcie płukania małych
elementów stracimy dużo
cennych składników roz-
puszczalnych w wodzie.
n Deskę, na której będzie
krojony drób, warto zmo-
czyć wodą. To sprawi, że
mięso nie będzie się do
niej przyklejało.
n Drób znacznie szybciej się
upiecze, jeśli go najpierw
włożymy do wrzątku i lekko
obgotujemy.
332974908.002.png 332974908.003.png
 
+04-15_potrawy z indyka 1H+:+05-23_antrykot,rostbef, poledwica1H+.qxd 2007-11-21 19:27
4
POTRAWY Z INDYKA
poradnik domowy
Die te tycz na pierś
w 1,5 kg piersi indyka
w sól w przyprawa
do indyka
szyć, natrzeć solą
i przyprawą do indyka.
Szczelnie owinąć folią
aluminiową, a następnie
spożywczą. Pozostawić
w chłodzie na 2–3 godz.
Do dużego garnka wlać
wodę, włożyć pierś i goto-
wać 1,5–2 godz. Podawać
z ziemniakami i ulubioną
surówką lub na zimno jako
wędlinę do kanapek.
M ięso opłukać, osu-
332974908.004.png 332974908.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin