Papatacze.pdf

(88 KB) Pobierz
37870620 UNPDF
Papatacze
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 5 dag drożdży, pół szklanki tłustego
mleka lub śmietany, 5 dag cukru, 8 dag margaryny, 2 jaja, szczypta
soli.
Nadzienie: 10 dag rodzynków, 10 dag migdałów oraz orzechów
łuskanych, łyżka skórki pomarańczowej, płaska łyżeczka mielonego
cynamonu, 5 dag cukru, 3 dag margaryny oraz sok z połówki
cytryny.
Polewa: 5-8 dag cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka
masła
Sposób przyrządzania
Posiekane rodzynki, migdały i orzechy zmieszać za skórką pomarańczową oraz cynamonem.
Drożdże wymieszać w garnuszku z odrobiną mleka, łyżeczką cukru i pozostawić 10 min, by
"ruszyły", po czym wlać do mąki, dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić. Ciastu
nadać kształt kuli, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Następnie
rozwałkować prostokąt grubości centymetra, posypać cukrem oraz wiórkami margaryny
i równomiernie rozłożyć na nim nadzienie. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na centymetrowe
plastry i ułożyć je (luźno) na wysmarowanej tłuszczem blasze. Pozostawić do wyrośnięcia
(ok. 30 min), po czym upiec na złoty kolor. Przygotować polewę: do garnuszka wsypać cukier
puder, wlać roztopione masło i, cały czas mieszając, dodać odrobinę wody, a na końcu sok
z cytryny. Polewa powinna być półpłynna. Jeżeli wyjdzie za rzadka, trzeba dosypać trochę
cukru pudru. Wyjąć ciastka z pieca i po chwili posmarować polewą.
 
37870620.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin