Nawet bez dokładnej recepty można zrobić krem. Trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje wody, tłuszczu, emulgatora i ewentualnie stabilizatora.
Proporcje te różnią się w zależności, jaki krem chce się otrzymać. Znając je można samemu wymyślić sobie odpowiednią receptę i zrobić krem najbardziej pasujący do własnej skóry.
Pod nazwą „tłuszcze” rozumiane są użyte w kremie tłuszcze stałe, oleje roślinne, a także substancje czynne rozpuszczalne w oleju.
„Woda” oznacza całkowitą ilość wody, substancji czynnych rozpuszczalnych w wodzie i spirytusu, jako konserwanta.
Ilość substancji zapachowych i innych konserwantów jest tak niewielka, że można ją pominąć.
Procenty oznaczają procenty wagowe. Na przykład 100g kremu nawilżającego zawiera 18g tłuszczu, 4g emulgatora, 3g stabilizatora i 75g wody.
Kremy niezależnie od nazwy można używać odpowiednio do własnych potrzeb, nazwy mają na celu określenie właściwości danego kremu.
10% tłuszcz
5% emulgator
5% stabilizator
80% woda
18% tłuszcz
4% emulgator
3% stabilizator
75% woda
20% tłuszcz
70% woda
25% tłuszcz
8% emulgator
7% stabilizator
60% woda
35% tłuszcz
50% woda
Recepty na kosmetyki do twarzy:
· Krem zimowy
· Lekki krem nawilżający
· Krem nawilżający - mój ulubiony
· Coldcreme
· Krem miętowy
· Krem tymiankowy
· Krem pomarańczowy
· Fluid
· Krem z mineralnymi filtrami UV
· Krem dla cery problematycznej, skłonnej do wyprysków
KREM ZIMOWY PANI MONIKI WIECZOREK
Faza tłuszczowa:
· 9 g wosku pszczelego
· 9 g masła kakaowego
· 15 g bezwodnej lanoliny
· 3 g eucyryny S
· 90 g ulubionego oleju lub mieszanki olejów (np. 70 g oleju z pestek winogron, 10 g oleju ze słodkich migdałów, 10 g oleju z kiełków pszenicy)
Faza wodna:
· 120 ml naparu ziołowego(może być lukrecja)
Substancje czynne:
· 1/2 płaskiej łyżeczki od herbaty allantoiny
Substancje zapachowe i czynne:
· 5 kropli olejku eterycznego pomarańcza z cynamonem
Konserwant:
· 6 g spirytus (3 łyżeczki od herbaty)
WYKONANIE:
Fazę tłuszczową roztopić w łaźni wodnej. Allantoinę rozpuścić w naparze ziołowym o temperaturze około 60°C. Do płynnej fazy tłuszczowej dolać powoli napar ziołowy, cały czas mieszając fazę wodną. Po ostygnięciu emulsji dodać olejek eteryczny. Na koniec dodać spirytus.
Uwaga: olejek eteryczny cynamonowy może podrażniać, a nawet powodować oparzenia u osób reagujących na niego alergicznie. W takich przypadkach konieczne jest zastąpienie olejku cynamonowego innym olejkiem eterycznym.
Krem jest godny uwagi, bardzo uelastycznia skórę i wygładza, chroni przed warunkami zewnętrznymi i nie jest tak tłusty, jak niektóre kremy lanolinowe.
Przepis na krem zimowy opracowała i przetestowała Pani Monika Wieczorek.
Faza tłuszczowa do zrobienia 20 kremów:
· 25 g tegomuls
· 55 g olej z pestek winogron
· 20 g alkohol cetylowy
Faza tłuszczowa do zrobienia jednego kremu:
· 1,25 g tegomuls
· 2,75 g olej z pestek winogron
· 1 g alkohol cetylowy
· 30g wody destylowanej (około 6 łyżek stołowych)
· 5 kropli witaminy E
· 5 kropli witaminy A+D3
· 10 kropli żelu z aloesa
· 2 krople olejku eterycznego z geranium
· 2 krople olejku eterycznego z lawendy
· 2g spirytusu (około 1 łyżeczka do herbaty), zamiast spirytusu można użyć zwykłej wódki 40%, ale wtedy 2 łyżeczki i trochę mniej wody w fazie wodnej.
Krem można zrobić w dwa różne sposoby. Pierwszy sposób można wykonać, jak się ma mało czasu, a drugi, jak chce się uzyskać stabilną, jednolitą emulsję.
· 5 g fazy tłuszczowej (pół łyżeczki do herbaty) włożyć do zakręcanego słoika. Można trochę ją rozgnieść lub ogrzać. Zalać gorącą wodą destylowaną, zakręcić słoik i mocno nim potrząsać, aż powstanie emulsja. Słoik odkręcić i, aby uzyskać jednolitą emulsję, jeszcze trochę ją pomieszać łyżką. Gdy krem ostygnie do około 30°C dołożyć substancje czynne, zapachowe i konserwant. Dokładając je należy krem cały czas mieszać.
· Innym sposobem jest rozpuszczenie fazy tłuszczowej w łaźni wodnej i dodanie do niej wody podgrzanej do około 60°C. Dodając wodę do tłuszczu należy energicznie mieszać lub miksować krem. Krem wykonany w ten standardowy sposób jest dobrze zemulgowany i jednolity.
Ten sam krem zrobiony na bazie oleju krokoszowego ma bardzo dobre właściwości matujące.
Faza tłuszczowa do zrobienia 6-7 kremów:
· 25 g olej jojoba
· 30 g olej z pestek winogron
· 20 g tegomuls
· 10 g shea butter
· 10 g olbrot syntetyczny
· 5 g lamecreme
· 3,5 g olej jojoba
· 4,5 g olej z pestek winogron
· 3 g tegomuls
· 1,5 g shea butter
· 1,5 g olbrot syntetyczny
· 1 g lamecreme
· 35g wody destylowanej (około 7 łyżek stołowych)
· 15 kropli D-panthenol
· 2 krople olejku eterycznego z drzewka rożanego
· 2 krople olejku eterycznego z melisy
· 2g nalewki z propolisu (około 1 łyżeczka do herbaty), zamiast propolisu można użyć spirytusu lub zwykłej wódki 40% , ale wtedy 2 łyżeczki i trochę mniej wody w fazie wodnej. Propolis jest również substancją czynną.
15 g fazy tłuszczowej (półtora łyżeczki do herbaty) włożć do zakręcanego słoika. Można troche ją rozgnieść lub ogrzać. Zalać gorącą wodą destylowaną, zakręcic słoik i mocno nim potrząsac, aż powstanie emulsja. Słoik odkręcic i, aby uzyskać emulsję o jednolitej konsystencji, jeszcze trochę ją pomieszać łyżką. Gdy krem ostygnie do okolo 30°C dołożyć substancje czynne, zpachowe i konserwant. Dokladając je należy krem cały czas mieszać.
Wersja light:
10 g fazy tłuszczowej i 40g wody destylowanej. Poza tym wykonanie jak wyżej.
Ponieważ zdobycie emulgatorów nie jest łatwą sprawą, podaję poniżej kilka recept kremów bez emulgatorów.
COLDCREME
· 3 g wosk pszczeli
· 3 g shea butter (masło karite)
· 24 g olej migdałowy
· 20 g wody destylowanej lub wody różanej(około 4 łyżki stołowe)
· 2 krople olejku eterycznego geranium
· 2 krople olejku eterycznego lawendowego
· 2 g nalewki z propolisu (około 1 łyżeczka do herbaty), zamiast propolisu można użyć spirytusu lub zwykłej wódki 40% , ale wtedy 2 łyżeczki i trochę mniej wody w fazie wodnej. Propolis jest również substancją czynną.
Całą fazę tłuszczową w słoiku włożyć do garnka z gorącą wodą stojącego na małym ogniu. Poczekać aż faza tłuszczowa całkowicie się rozpuści. Równocześnie podgrzewać wodę. Gdy faza tłuszczowa będzie płynna i bez grudek wlewa się powoli podgrzaną do około 70°C wodę. Teraz trzeba krem energicznie mieszać, najlepiej mikserem, aż do całkowitego wystygnięcia emulsji. Jeżeli wcześniej skończy się mieszać, to woda i tłuszcz mogą się rozdzielić. Jak krem ostygnie dodaje się konserwant i substancje zapachowe. Coldcreme jest dosyć tłustym kremem, dobrym na zimę. Duża zawartość oleju migdałowego powoduje, że robi na skórzę chłodzące wrażenie, stąd jego nazwa.
KREM MIĘTOWY
· 10 g lanolina (czubata łyżeczka od herbaty)
· 4 g wosk pszczeli
· 5 g małso kakaowe
· 40 g olej z pestek winogron lub olej z awokado
· 40 ml mocna herbata miętowa
· 3 krople olejku eterycznego miętowego
Takie jak Coldcreme. Recepta pochodzi z książki Stephanie Faber „Hobbykurs Kosmetik”. Krem nie zawiera żadnego konserwanta. Jest dosyć tłusty (60% tłuszczu) i prawdopodobnie z tego powodu nie musi być dodatkowo konserwowany. Dzięki zawartości mięty krem ten poprawia krążenie i kondycję zanieczyszczonej skóry, działa ściągająco na pory.
KREM TYMIANKOWY
· 5 g wosk pszczeli
· 15 g lanolina
· 40 g olej z pestek winogron lub inny olej nieschnący * (patrz u dołu)
· 40 ml woda destylowana lub napar z tymianku
· Substancje zapachowe i czynne:
· 5 kropl1 olejku eterycznego tymiankowego
Tak jak Coldcreme. To jeszcze jedna recepta Stephanie Faber. Również bez użycia środków konserwujących.
· 15 g wosk pszczeli
· &#...
Kebek