Laboratorium domowe, czyli jak zrobić krem - Aleksandra Jaworek.doc

(3406 KB) Pobierz
Laboratorium domowe, czyli jak zrobić krem

Laboratorium domowe, czyli jak zrobić krem

Aleksandra Jaworek

 

 

Ogólne proporcje składników w kremach

 

Nawet bez dokładnej recepty można zrobić krem. Trzeba tylko zachować odpowiednie proporcje wody, tłuszczu, emulgatora i ewentualnie stabilizatora.

Proporcje te różnią się w zależności, jaki krem chce się otrzymać. Znając je można samemu wymyślić sobie odpowiednią receptę i zrobić krem najbardziej pasujący do własnej skóry.

 

Pod nazwą „tłuszcze” rozumiane są użyte w kremie tłuszcze stałe, oleje roślinne, a także substancje czynne rozpuszczalne w oleju.

„Woda” oznacza całkowitą ilość wody, substancji czynnych rozpuszczalnych w wodzie i spirytusu, jako konserwanta.

Ilość substancji zapachowych i innych konserwantów jest tak niewielka, że można ją pominąć.

Procenty oznaczają procenty wagowe. Na przykład 100g kremu nawilżającego zawiera 18g tłuszczu, 4g emulgatora, 3g stabilizatora i 75g wody.

Kremy niezależnie od nazwy można używać odpowiednio do własnych potrzeb, nazwy mają na celu określenie właściwości danego kremu.

 

Krem lekki - 20% tłuszczu

10% tłuszcz

5% emulgator

5% stabilizator

80% woda

 

Krem nawilżający - 25% tłuszczu

18% tłuszcz

4% emulgator

3% stabilizator

75% woda

 

Krem nawilżający dla cery suchej- 30% tłuszczu

20% tłuszcz

5% emulgator

5% stabilizator

70% woda

 

Krem na noc - 40% tłuszczu

25% tłuszcz

8% emulgator

7% stabilizator

60% woda

 

Krem odżywczy - 50% tłuszczu

35% tłuszcz

8% emulgator

7% stabilizator

50% woda

 

 

Recepty na kosmetyki do twarzy:

·         Krem zimowy

·         Lekki krem nawilżający

·         Krem nawilżający - mój ulubiony

·         Coldcreme

·         Krem miętowy

·         Krem tymiankowy

·         Krem pomarańczowy

·         Fluid

·         Krem z mineralnymi filtrami UV

·         Krem dla cery problematycznej, skłonnej do wyprysków

 

 

KREM ZIMOWY PANI MONIKI WIECZOREK

 

Faza tłuszczowa:

·         9 g wosku pszczelego

·         9 g masła kakaowego

·         15 g bezwodnej lanoliny

·         3 g eucyryny S

·         90 g ulubionego oleju lub mieszanki olejów (np. 70 g oleju z pestek winogron, 10 g oleju ze słodkich migdałów, 10 g oleju z kiełków pszenicy)

Faza wodna:

·         120 ml naparu ziołowego(może być lukrecja)

Substancje czynne:

·         1/2 płaskiej łyżeczki od herbaty allantoiny

Substancje zapachowe i czynne:

·         5 kropli olejku eterycznego pomarańcza z cynamonem

Konserwant:

·         6 g spirytus (3 łyżeczki od herbaty)

 

WYKONANIE:

Fazę tłuszczową roztopić w łaźni wodnej. Allantoinę rozpuścić w naparze ziołowym o temperaturze około 60°C. Do płynnej fazy tłuszczowej dolać powoli napar ziołowy, cały czas mieszając fazę wodną. Po ostygnięciu emulsji dodać olejek eteryczny. Na koniec dodać spirytus.

Uwaga: olejek eteryczny cynamonowy może podrażniać, a nawet powodować oparzenia u osób reagujących na niego alergicznie. W takich przypadkach konieczne jest zastąpienie olejku cynamonowego innym olejkiem eterycznym.

Krem jest godny uwagi, bardzo uelastycznia skórę i wygładza, chroni przed warunkami zewnętrznymi i nie jest tak tłusty, jak niektóre kremy lanolinowe.

Przepis na krem zimowy opracowała i przetestowała Pani Monika Wieczorek.

 

 

LEKKI KREM NAWILŻAJĄCY

 

Faza tłuszczowa do zrobienia 20 kremów:

·         25 g tegomuls

·         55 g olej z pestek winogron

·         20 g alkohol cetylowy

Faza tłuszczowa do zrobienia jednego kremu:

·         1,25 g tegomuls

·         2,75 g olej z pestek winogron

·         1 g alkohol cetylowy

Faza wodna:

·         30g wody destylowanej (około 6 łyżek stołowych)

Substancje czynne:

·         5 kropli witaminy E

·         5 kropli witaminy A+D3

·         10 kropli żelu z aloesa

Substancje zapachowe i czynne:

·         2 krople olejku eterycznego z geranium

·         2 krople olejku eterycznego z lawendy

Konserwant:

·         2g spirytusu (około 1 łyżeczka do herbaty), zamiast spirytusu można użyć zwykłej wódki 40%, ale wtedy 2 łyżeczki i trochę mniej wody w fazie wodnej.

 

WYKONANIE:

Krem można zrobić w dwa różne sposoby. Pierwszy sposób można wykonać, jak się ma mało czasu, a drugi, jak chce się uzyskać stabilną, jednolitą emulsję.

·         5 g fazy tłuszczowej (pół łyżeczki do herbaty) włożyć do zakręcanego słoika. Można trochę ją rozgnieść lub ogrzać. Zalać gorącą wodą destylowaną, zakręcić słoik i mocno nim potrząsać, aż powstanie emulsja. Słoik odkręcić i, aby uzyskać jednolitą emulsję, jeszcze trochę ją pomieszać łyżką. Gdy krem ostygnie do około 30°C dołożyć substancje czynne, zapachowe i konserwant. Dokładając je należy krem cały czas mieszać.

·         Innym sposobem jest rozpuszczenie fazy tłuszczowej w łaźni wodnej i dodanie do niej wody podgrzanej do około 60°C. Dodając wodę do tłuszczu należy energicznie mieszać lub miksować krem. Krem wykonany w ten standardowy sposób jest dobrze zemulgowany i jednolity.

 

Ten sam krem zrobiony na bazie oleju krokoszowego ma bardzo dobre właściwości matujące.

 

 

KREM NAWILŻAJĄCY - MÓJ ULUBIONY

 

Faza tłuszczowa do zrobienia 6-7 kremów:

·         25 g olej jojoba

·         30 g olej z pestek winogron

·         20 g tegomuls

·         10 g shea butter

·         10 g olbrot syntetyczny

·         5 g lamecreme

Faza tłuszczowa do zrobienia jednego kremu:

·         3,5 g olej jojoba

·         4,5 g olej z pestek winogron

·         3 g tegomuls

·         1,5 g shea butter

·         1,5 g olbrot syntetyczny

·         1 g lamecreme

Faza wodna:

·         35g wody destylowanej (około 7 łyżek stołowych)

Substancje czynne:

·         5 kropli witaminy E

·         5 kropli witaminy A+D3

·         15 kropli D-panthenol

Substancje zapachowe i czynne:

·         2 krople olejku eterycznego z drzewka rożanego

·         2 krople olejku eterycznego z melisy

Konserwant:

·         2g nalewki z propolisu (około 1 łyżeczka do herbaty), zamiast propolisu można użyć spirytusu lub zwykłej wódki 40% , ale wtedy 2 łyżeczki i trochę mniej wody w fazie wodnej. Propolis jest również substancją czynną.

 

WYKONANIE:

15 g fazy tłuszczowej (półtora łyżeczki do herbaty) włożć do zakręcanego słoika. Można troche ją rozgnieść lub ogrzać. Zalać gorącą wodą destylowaną, zakręcic słoik i mocno nim potrząsac, aż powstanie emulsja. Słoik odkręcic i, aby uzyskać emulsję o jednolitej konsystencji, jeszcze trochę ją pomieszać łyżką. Gdy krem ostygnie do okolo 30°C dołożyć substancje czynne, zpachowe i konserwant. Dokladając je należy krem cały czas mieszać.

 

Wersja light:

10 g fazy tłuszczowej i 40g wody destylowanej. Poza tym wykonanie jak wyżej.

 

 

 

KREMY BEZ EMULGATORÓW

Ponieważ zdobycie emulgatorów nie jest łatwą sprawą, podaję poniżej kilka recept kremów bez emulgatorów.

 

 

COLDCREME

 

Faza tłuszczowa:

·         3 g wosk pszczeli

·         3 g shea butter (masło karite)

·         24 g olej migdałowy

Faza wodna:

·         20 g wody destylowanej lub wody różanej(około 4 łyżki stołowe)

Substancje zapachowe i czynne:

·         2 krople olejku eterycznego geranium

·         2 krople olejku eterycznego lawendowego

Konserwant:

·         2 g nalewki z propolisu (około 1 łyżeczka do herbaty), zamiast propolisu można użyć spirytusu lub zwykłej wódki 40% , ale wtedy 2 łyżeczki i trochę mniej wody w fazie wodnej. Propolis jest również substancją czynną.

 

WYKONANIE:

Całą fazę tłuszczową w słoiku włożyć do garnka z gorącą wodą stojącego na małym ogniu. Poczekać aż faza tłuszczowa całkowicie się rozpuści. Równocześnie podgrzewać wodę. Gdy faza tłuszczowa będzie płynna i bez grudek wlewa się powoli podgrzaną do około 70°C wodę. Teraz trzeba krem energicznie mieszać, najlepiej mikserem, aż do całkowitego wystygnięcia emulsji. Jeżeli wcześniej skończy się mieszać, to woda i tłuszcz mogą się rozdzielić. Jak krem ostygnie dodaje się konserwant i substancje zapachowe. Coldcreme jest dosyć tłustym kremem, dobrym na zimę. Duża zawartość oleju migdałowego powoduje, że robi na skórzę chłodzące wrażenie, stąd jego nazwa.

 

 

KREM MIĘTOWY

 

Faza tłuszczowa:

·         10 g lanolina (czubata łyżeczka od herbaty)

·         4 g wosk pszczeli

·         5 g małso kakaowe

·         40 g olej z pestek winogron lub olej z awokado

·         20 g alkohol cetylowy

Faza wodna:

·         40 ml mocna herbata miętowa

Substancje zapachowe i czynne:

·         3 krople olejku eterycznego miętowego

 

WYKONANIE:

Takie jak Coldcreme. Recepta pochodzi z książki Stephanie Faber „Hobbykurs Kosmetik”. Krem nie zawiera żadnego konserwanta. Jest dosyć tłusty (60% tłuszczu) i prawdopodobnie z tego powodu nie musi być dodatkowo konserwowany. Dzięki zawartości mięty krem ten poprawia krążenie i kondycję zanieczyszczonej skóry, działa ściągająco na pory.

 

 

KREM TYMIANKOWY

 

Faza tłuszczowa:

·         5 g wosk pszczeli

·         15 g lanolina

·         40 g olej z pestek winogron lub inny olej nieschnący * (patrz u dołu)

Faza wodna:

·         40 ml woda destylowana lub napar z tymianku

·         Substancje zapachowe i czynne:

·         5 kropl1 olejku eterycznego tymiankowego

 

WYKONANIE:

Tak jak Coldcreme. To jeszcze jedna recepta Stephanie Faber. Również bez użycia środków konserwujących.

 

 

KREM POMARAŃCZOWY

 

Faza tłuszczowa:

·         15 g wosk pszczeli

·   &#...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin