Kiełki cebuli
Kiełki cebuli (Allium cepa) działają przede wszystkim bakteriobójczo i odkwaszająco na organizm. Regularne ich spożywanie oczyszcza krew, powoduje spadek ciśnienia i zawartości cukru we krwi, jak również powoduje wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL. Dzięki dużej zawartości siarki kiełki cebuli mają dobroczynny wpływ na włosy. Są wyjątkowo bogate w witaminę C, selen, siarkę, fluor i mangan. Według niektórych badaczy pomagają w profilaktyce nowotworowej.
Nasiona zaczynają wypuszczać kiełki po ok. 4-6 dniach. Nasiona cebuli mają twarde, mocno przylegające do kiełków skorupki, dlatego wymagają dłuższego namaczania niż inne nasiona podobnej wielkości. Warto poczekać, aż kiełki osiągną długość ok 3-4 cm gdyż skorupki te miękną w miarę rozwoju kiełka.
Wskazówki dotyczące hodowli
Czas namaczania nasion:
8-12 h
Czas kiełkowania:
10-15 dni
Zalecana metoda hodowli:
kiełkownica
Jak jeść:
surowe
Wartości odżywcze kiełków
Witaminy
A, B, C, E
Składniki mineralne
Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, fluor, mangan, selen, siarka
Inne
Karoten, chlorofil, białko (20%)
tatanka.com