Kiełki cebuli.docx

(260 KB) Pobierz

Kiełki cebuli

 

Kiełki cebuli (Allium cepa) działają przede wszystkim bakteriobójczo i odkwaszająco na organizm. Regularne ich spożywanie oczyszcza krew, powoduje spadek ciśnienia i zawartości cukru we krwi, jak również powoduje wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL. Dzięki dużej zawartości siarki kiełki cebuli mają dobroczynny wpływ na włosy. Są wyjątkowo bogate w witaminę C, selen, siarkę, fluor i mangan. Według niektórych badaczy pomagają w profilaktyce nowotworowej.

 

Nasiona zaczynają wypuszczać kiełki po ok. 4-6 dniach. Nasiona cebuli mają twarde, mocno przylegające do kiełków skorupki, dlatego wymagają dłuższego namaczania niż inne nasiona podobnej wielkości. Warto poczekać, aż kiełki osiągną długość ok 3-4 cm gdyż skorupki te miękną w miarę rozwoju kiełka.

 

Wskazówki dotyczące hodowli

 

Czas namaczania nasion:

8-12 h

 

Czas kiełkowania:

10-15 dni

 

Zalecana metoda hodowli:

kiełkownica

 

Jak jeść:

surowe

 

Wartości odżywcze kiełków

 

Witaminy

A, B, C, E

 

Składniki mineralne

Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, fluor, mangan, selen, siarka

 

Inne

Karoten, chlorofil, białko (20%)

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin