PYSZNE OGÓRKI KONSERWOWE.doc

(91 KB) Pobierz
PYSZNE OGÓRKI KONSERWOWE

PYSZNE OGÓRKI KONSERWOWE


 

Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 5 min

 

 

SKLADNIKI:

Składniki

·         3,5 l. wody

·         0,5 l. octu

·         1,5 szkl. cukru

·         1/2 szkl. soli

·         liście laurowe

·         ziele angielskie

·         gorczyca

 

                      

 

 

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

 

1. Wodę, ocet, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować przez ok 5 minut. Wystudzić.
2. Do słoików ciasno układać ogórki, wsypać odrobinę gorczycy i zalać ZIMNĄ zalewą. (w przeciwnym wypadku zrobią się papkowate a nie chrupiące)
3. Pasteryzować słoiki przez ok 5 min.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin