Kofta w sosie pomidorowym.doc

(27 KB) Pobierz
Kofta w sosie pomidorowym

Kofta w sosie pomidorowym

Porcja dla 4 osób. Czas przygotow. 1 godz.

 

350 g mielonej wołowiny lub jagnięciny, lub po pól obydwu mięs,

1 cebula,

2 łyżki soku cytrynowego,

400 g pomidorów,

1 łyżka pasty pomidorowej,

30 g bulki tartej,

1 łyżeczka mięty,

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,

1 łyżeczka sproszkowanego kminku,

2 łyżki oliwy,

sól, pieprz,

olej.

 

 

1. Oliwę wlać do garnka i postawić na średnim ogniu. Cebule posiekać. Jedna łyżkę posiekanej cebuli przełożyć do garnka, a resztę odłożyć. Dodać sól, pieprz i sok cytrynowy. Gdy cebula zacznie się rumienić, zmniejszyć ogień.

 

2. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki, posiekać, a następnie dodać razem z pastą pomidorową do zrumienionej cebuli. Zakryć częściowo i gotować.

 

3. W tym czasie przygotować kofta. Bułkę tarta wymieszać z mięsem, reszta cebuli, solą, pieprzem, miętą, pietruszka i kminkiem. Lekko zmoczyć ręce i wyrobić mięso tak jak ciasto. Uformować 12 kulek wielkości orzecha włoskiego.

 

4. Kofta smażyć na oleju na brązowy kolor, a następnie obsuszyć na bibułce. Przełożyć do garnka z sosem, wymieszać, następnie zakryć i gotować ok. 30 min. Podawać z ryżem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin