Gęsta zupa pomidorowa.doc

(28 KB) Pobierz
Gęsta zupa pomidorowa

Gęsta zupa pomidorowa

 

Szybka, gęsta zupa pomidorowa na zimowy wieczór

 

3 - 4 marchewki

1 pietruszka

½ niedużego selera

1 mała cebulka

2 kostki rosołowe (albo 2 – 2,5 litra wywaru rosołowego)

½ szklanki sypkiego ryżu

słoiczek koncentratu pomidorowego albo krojone pomidory bez skórki z puszki bądź kartonika

2 ziarnka ziela angielskiego

1 liść laurowy

kilka ziaren czarnego pieprzu

pieprz mielony, sól

koperek

 

Do garnka wlać ok 2 – 2,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe i wsypać 1 łyżeczkę soli (jeśli mamy wywar to już nie dodajemy kostek i soli).

Cebulkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do wody wraz z zielem, liściem i pieprzem. Zagotować, a w tym czasie obrać warzywa i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru i doprowadzić do wrzenia. Dodać opłukany ryż i zamieszać. Gotować ok 20 minut często mieszając, aby ryż nie przywarł do garnka. Gdy ryż jest miękki dołożyć koncentrat pomidorowy bądź pomidory i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zagotować.

Koperek pokroić ale posypywać nim zupę dopiero na talerzu.

Jeśli ktoś lubi może dodać odrobinę słodkiej śmietany... Ja osobiście wolę bez ;-))

Cały proces gotowania tej zupy trwa ok 30 minut...

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin