Mandarynkowy posset568ml najtłustszej śmietanki kremówki jaką da się zdobyć3 mandarynkisok z 1 bardzo kwaśnej cytryny3 łyżki jasnego brązowego cukruŚcieramy skórki ze wszystkich mandarynek (bez białego albedo). Następnie wyciskamy z mandarynek sok. Mieszamy go z sokiem z cytryny i z cukrem. Śmietankę razem ze skórką mandarynkową doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do naciągnięcia na ok. 20 min. Przecedzamy śmietankę przez sitko, wyrzucamy skórki. Teraz ponownie podgrzewamy śmietankę tuż poniżej punktu wrzenia i dodajemy soki cytrusowe z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy. Śmietanka zacznie nam się lekko ścinać, ale nadal będzie rzadka. Wlewamy krem od razu do przygotowanych naczyń, w których będziemy go podawać. Ostudzony wstawiamy na 3 godz do lodówki do stężenia.
tatanka.com