Szarlotka z ciasta francuskiego z rodzynkami.doc

(20 KB) Pobierz
Szarlotka z ciasta francuskiego z rodzynkami

Szarlotka z ciasta francuskiego z rodzynkami.

 

60 dag mrożonego ciasta francuskiego

1 ½ kg winnych jabłek równej wielkości

sok z 1 cytryny

6 dag cukru

1 łyżeczka cynamonu

5 dag rodzynek

ok. ½ słoika dżemu morelowego (225 g)

2 – 3 łyżki calvadosu

1 – 2 łyżki mąki do oprószenia stolnicy

 

ciasto rozmrozić. Poszczególne płaty z jednego opakowania lekko zwilżyć zimną wodą, ułożyć jeden na drugim na posypanej mąką stolnicy i delikatnie rozwałkować na wielkość blachy. To samo zrobić z drugim opakowaniem ciasta.

Blachę opłukać zimną wodą, ułożyć jeden płat ciasta, zwilżyć zimną wodą, na nim położyć drugi.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na równe cząstki, skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.

Kawałki jabłek układać na cieście w dachówkę, posypać cukrem i cynamonem, po czym wstawić do piekarnika i piec 30 min w temp. 220 C.

W tym czasie sparzyć i osączyć rodzynki. Dżem morelowy wraz z calvadosem ogrzać w rondelku, mieszając. Upieczony placek równomiernie posypać rodzynkami i posmarować gorącym dżemem. Następnie na krótko wstawić do piekarnika, by dżem stężał, po czym wyjąć i podawać na ciepło lub po przestygnięciu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin