Szarlotka z ciasta francuskiego z rodzynkami.
60 dag mrożonego ciasta francuskiego
1 ½ kg winnych jabłek równej wielkości
sok z 1 cytryny
6 dag cukru
1 łyżeczka cynamonu
5 dag rodzynek
ok. ½ słoika dżemu morelowego (225 g)
2 – 3 łyżki calvadosu
1 – 2 łyżki mąki do oprószenia stolnicy
ciasto rozmrozić. Poszczególne płaty z jednego opakowania lekko zwilżyć zimną wodą, ułożyć jeden na drugim na posypanej mąką stolnicy i delikatnie rozwałkować na wielkość blachy. To samo zrobić z drugim opakowaniem ciasta.
Blachę opłukać zimną wodą, ułożyć jeden płat ciasta, zwilżyć zimną wodą, na nim położyć drugi.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na równe cząstki, skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.
Kawałki jabłek układać na cieście w dachówkę, posypać cukrem i cynamonem, po czym wstawić do piekarnika i piec 30 min w temp. 220 C.
W tym czasie sparzyć i osączyć rodzynki. Dżem morelowy wraz z calvadosem ogrzać w rondelku, mieszając. Upieczony placek równomiernie posypać rodzynkami i posmarować gorącym dżemem. Następnie na krótko wstawić do piekarnika, by dżem stężał, po czym wyjąć i podawać na ciepło lub po przestygnięciu.
tatanka.com