SOCZEWICA W SOSIE CYTRYNOWYMPosiłek węglowodanowy.Składniki:- 1 szklanka soczewicy (najlepiej malutkiej okrągłej puy)- 1 listek laurowy- 1 łyżka musztardy Dijon- 4 cebulki dymki- 2 duże ząbki czosnku- 1 cytryna- 4 podłużne pomidory- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki- sól, pieprz do smakuSoczewicę gotujemy z listkiem laurowym. Ścieramy skórkę z cytryny na drobnej tarce i wyciskamy z niej sok. Cebulki kroimy w cienkie plasterki, pomidory w ćwiartki. Gdy soczewica jest gotowa, odcedzamy.Dusimy cebulki i czosnek przez 1 minutę. Dodajemy musztardę, skórkę oraz sok z cytryny i dobrze mieszamy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy i delikatnie podsmażamy przez 1-2 minuty, żeby pomidory były ciepłe, ale się nie rozpadały. Dodajemy soczewicę i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Posypujemy wszystko obficie natką pietruszki.
tatanka.com