Sk�adniki: *2 butelki ciemnego piwa, *szynka surowa okolo 1,20 kg , *3 czubate �y�ki miodu, *5 ziaren go�dzik�w, *5 ziaren ziela angielskiego, *2 liscie laurowe, *�y�ka soli *10 ziaren pieprzu czarnego *5 ziaren ja�owca *2 z�bki czosnku, *3 �yzki majeranku, *2 �yzki kolendry, *�yzka kminku, pieprzu mielonego, *li�� laurowy, *4 kulki ziela angielskiego, *6 kulek ja�owca *1 cebula, *kawa�ek selera i kawa�ek marchwi Spos�b wykonania: Do garnka w�o�y� szynk� i zala� ciemnym piwem, doda� mi�d, po 5 ziaren go�dzik�w i ziela angielskiego, li�cie laurowe, s�l, 10 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren ja�owca- odstawi� na 6 � 12 godzin do lod�wki. Po czasie garnek prze�o�y� na gaz i doprowadzi� do wrzenia- na ma�ym ogniu I Wariant: Wy��czy� gaz na 30 min. potem szynk� wyci�gn�� i ponacina� g�r�, prze�o�y� do �aroodpornego naczynia i piec przez 1,5 godz. II Wariant: Doda� nie gasz�c ognia czosek, majeranek, kolendr� , kminek, pieprz mielony, li�� laurowy, ziele angielskie , 6 kulek ja�owca, cebul�, seler i marchew- gotowa� szynk� na wolnym ogniu cz�sto obracaj�c licz�c po 1 godz. gotowania na ka�dy kg szynki.
tatanka.com