szynka gotowana na piwie.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki:
 
*2 butelki ciemnego piwa, 

*szynka surowa okolo 1,20 kg , 

*3 czubate �y�ki miodu, 

*5 ziaren go�dzik�w, 

*5 ziaren ziela angielskiego, 

*2 liscie laurowe, 

*�y�ka soli 

*10 ziaren pieprzu czarnego 

*5 ziaren ja�owca

*2 z�bki czosnku, 

*3 �yzki majeranku, 

*2 �yzki kolendry, 

*�yzka kminku, pieprzu mielonego, 

*li�� laurowy, 

*4 kulki ziela angielskiego, 

*6 kulek ja�owca 

*1 cebula, 

*kawa�ek selera  i kawa�ek marchwi



Spos�b wykonania:

Do garnka w�o�y� szynk� i zala� ciemnym piwem, doda� mi�d, po 5 ziaren go�dzik�w i ziela angielskiego, li�cie laurowe, s�l, 10 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren ja�owca- odstawi� na 6 � 12 godzin do lod�wki.

Po czasie garnek prze�o�y� na gaz i doprowadzi� do wrzenia- na ma�ym ogniu

I Wariant:

Wy��czy� gaz na 30 min. potem szynk� wyci�gn�� i ponacina� g�r�, prze�o�y� do �aroodpornego naczynia i piec przez 1,5 godz.
 
II Wariant: 

Doda� nie gasz�c ognia czosek, majeranek, kolendr� , kminek, pieprz mielony, li�� laurowy, ziele angielskie , 6 kulek ja�owca, cebul�, seler i marchew- gotowa� szynk� na wolnym ogniu cz�sto obracaj�c licz�c po 1 godz. gotowania na ka�dy kg szynki. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin