MOJE T I R A M I S U.docx

(15 KB) Pobierz

T I R A M I S U 

1 op. serka Mascarpone (włoski kremowy serek)

1.       Op. serka PILOS z orzechami

3 żółtka

3/4 szklanki cukru pudru

200 g biszkoptów podłużnych

1,5 szklanki BAAARDZO mocnej kawy z ekspresu

Kilka kropli aromatu migdałowego lub likieru Amaretto

4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao

1 łyżeczka żelatyny

·         Zaparzyć  mocną kawę i wylać do jakiegoś naczynia np. małej miseczki, w którym łatwo będzie się zamaczać biszkopty. Do kawy dodać kilka kropel aromatu migdałowego i/lub rumowego (albo arakowego) lub likier Amaretto

·         Każdy biszkopt szybko zamoczyć w kawie i ułożyć w w szklanej, prostokątnej formie (robię to bardzo szybko, żeby zbyt nasączone biszkopty nie rozpadły się)..

·         1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w małej ilości wrzącej wody (na dnie szklanki to tak około 1 cm wody), dokładnie wymieszać.

·         Żółtka (wcześniej dokładnie sparzyć jaja) ubić  mikserem na puszystą masę, dodając cukier puder.

·         Do żółtek dodawać po łyżce serka mascarpone i miksować . Miksując dodać rozpuszczoną, wystudzoną żelatynę (nie może być gorąca, ale też trzeba uważać, by się nie ścięła!)

·         Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłożyć równomiernie mniej więcej połowę kremu i  wierzch obficie posypprzez siteczko gorzkim, czarnym kakao. Ponownie szybko powtarzać zabawę z biszkoptami  błyskawicznie zanurzanymi w kawie i układać z nich drugie piętro, na to daję drugą połowę kremu, posypuję kakao i gotowe ale….

·         Koniecznie należy poczekać bo teraz ten pyszny deser przykrywam folią i władam do lodówki na min. cztery godziny. Jeśli jest potrzebny szybciej, robię go w pucharkach, można też przygotować dzień wcześniej. Tuż przed podaniem, kroję Tiramisu na kwadraty gorącym nożem. Można kakao lub startą gorzką czekoladą – wystarczy dla 6 – 8 osób. BUON APPETITO!!!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin