Ciasteczka z owocami
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki (40 dag)
20 dag margaryny
2/3 szklanki wody
krem:
jajo
5 łyżek gęstej śmietany
5-8 łyżek cukru
Cukier wanilinowy WINIARY
50-75 dag owoców (np. agrest, truskawki, śliwki)
Margarynę posiekaj z mąką, dodaj wodę i bardzo szybko wyrób ciasto. Następnie schłódź je w lodówce i rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm. Przykryj nim foremki ułożone jedna obok drugiej, dociśnij wałkiem, a następnie dokładnie wylep foremki palcami. Ułóż je potem na blasze. Do każdej włóż uprzednio oczyszczone i (ewentualnie) rozdrobnione owoce, wlej 2-3 łyżeczki kremu.
Przygotuj krem: ubij pianę z białka, usztywniając ją cukrem, i dokładnie wymieszaj z żółtkami i śmietaną.
Babeczki piecz w bardzo gorącym piekarniku 15-20 minut.
Możesz również upiec same babeczki i po ostudzeniu napełnić je dowolnym kremem lub masą.
ALBERT84