Mazurek z lukrem cytrynowym
Składniki:
20 dag marmolady
lukier cytrynowy
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej do posypania blachy
2 łyżki konfitur z wiśni
2 łyżki obranych migdałów do przybrania
ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag cukru
10 dag masła
jajo całe i żółtko
laska wanilii lub Cukier wanilinowy WINIARY (1,6 dag)
lukier:
15 dag cukru pudru
białko
łyżka soku z cytryny
łyżeczka esencji arakowej
Przygotuj ciasto: masło, jajo, żółtko i posiekaną laskę wanilii (lub cukier wanilinowy) utrzyj z cukrem na pulchną masę. Następnie - dodając stopniowo mąkę - nadal ucieraj, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Brytfannę wysmaruj masłem i posyp bułką, po czym wyłóż do niej ciasto równą warstwą grubości 1,5 cm i wstaw na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem, a pod koniec ucierania dodaj esencję i sok z cytryny.
Ostudzone ciasto posmaruj marmoladą i polukruj oraz przybierz konfiturami i migdałami.
ALBERT84