Tournedos brillat-savarinPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.4 plastry poledwicy wolowej po ok. 120 g kazdy,250 g swiezych smardzow lub 125 g smardzow suszonych,1 szalotka,5 lyzek smietany,1 lyzeczka musztardy,150 ml porto,75 ml mocnego bulionu,4 lyzki masla,sol, pieprz.1. Grzyby bardzo starannie wyplukac (suszone moczyc 20 min w letniej wodzie).Odciac, obrac i pokroic nozki; kapelusze ponacinac. Zalac niewielka ilosciaosolonej wody i gotowac na wolnym ogniu 15 min. Wyjac i osaczyc.2. Szalotke obrac, drobno posiekac i przesmazyc na 1 lyzce rozgrzanego masla.Dodac grzyby, musztarde i smietane. Dusic na wolnym ogniu 30 min. Zdjac zognia i odstawic w cieple miejsce.3. Porto zagrzac z bulionem. Zdjac z ognia i polaczyc z 1 lyzka masla. Sos dobrze wymieszac.4. Na silnie rozgrzanej reszcie masla usmazyc poledwice (po ok. 2 min z kazdejstrony). Pod koniec smazenia osolic i doprawic pieprzem.5. Na ogrzany polmisek wylozyc grzyby. Ukladac na nich usmazone tournedos. Polac sosem i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 68.
tatanka.com