Kurki duszone z boczkiem .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 kg kurek,

 

3 cebule,

 

2.5 łyżki tłuszczu,

 

15 dkg boczku wędzonego,

 

0.5 łyżki mąki,

 

sól,

 

pieprz,

 

1 ząbek czosnku,

 

3 łyżki posiekanej naci pietruszki.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Kurki oczyścić dokładnie z pozostałości ziemi i piasku, przyciąć trzony, a następnie umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę, osączyć i ułożyć cienką warstwą na sicie lub ściereczce, żeby obeschły.

 

Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, posolić, włożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i stale mieszając lekko podrumienić.

 

Dodać drobno pokrajane grzyby oraz pokrajany w cienkie paski boczek.

 

Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

 

Gdy grzyby zmiękną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno posiekany czosnek i wymieszać z nacią pietruszki.

 

Podawać z dodatkiem jaj sadzonych, ziemniaków i surówek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin