Składniki:
1 kg kurek,
3 cebule,
2.5 łyżki tłuszczu,
15 dkg boczku wędzonego,
0.5 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki posiekanej naci pietruszki.
Sposób przyrządzenia:
Kurki oczyścić dokładnie z pozostałości ziemi i piasku, przyciąć trzony, a następnie umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę, osączyć i ułożyć cienką warstwą na sicie lub ściereczce, żeby obeschły.
Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, posolić, włożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i stale mieszając lekko podrumienić.
Dodać drobno pokrajane grzyby oraz pokrajany w cienkie paski boczek.
Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Gdy grzyby zmiękną, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać drobno posiekany czosnek i wymieszać z nacią pietruszki.
Podawać z dodatkiem jaj sadzonych, ziemniaków i surówek.
zadok