Królik duszony z pieczarkami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• przodek i udziec królika

 

• 2 ząbki czosnku, 2 cebule

 

• 1 l zsiadłego mleka

 

• 50 dag pieczarek

 

• 2 łyżki masła, łyżka mąki

 

• pól szklanki śmietany, pieprz, sól

 

Etapy przygotowania

 

1. Królika natrzeć czosnkiem z solą i zalać zsiadłym mlekiem. Włożyć na 24 godziny do lodówki. Wyjąć mięso z zalewy, osuszyć i oddzielić od kości.

 

2. Mięso pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę.

 

3. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i udusić. Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietanę roztrzepaną z mąką , zagotować i doprawić. Podawać z kopytkami i surówką z kapusty.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin