Piersi kurczaka ze smardzami.doc

(1 KB) Pobierz

 

 

SKŁADNIKI: 50 g suszonych smardzów, 1 szklanka bulionu drobiowego, 4 łyżki masła, 1 cebula, 100 g pieczarek, szczypta tymianku, 1 szklanka śmietanki, kieliszek brandy, 4 piersi kurczaka, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 1/2 szklanki wytrawnego wina musującego, sól , pieprz. SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA : Smardze opłukać pod bieżącą wodą , w rondlu zagotować bulion , dodać smardze , pogotować chwilę , zdjąć z ognia , odstawić na godzinę. Smardze wyjąć , posiekać , zostawiając kilka w całości . Pieczarki i cebulę drobno posiekać , na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać cebulę , zeszklić , dołożyć smardze i pieczarki , smażyć około 2 min , dolać brandy , doprawić tymiankiem , solą i pieprzem , wlać 1/2 szklanki śmietanki i dusić kilkanaście minut , aż sos zgęstnieje , tworząc coś w rodzaju farszu . Każdą pierś naciąć , tworząc kieszenie , w które kłaść grzybowy farsz , kieszenie spiąć wykałaczkami . Rozgrzać resztę masła z olejem , włożyć piersi i smażyć ok. 8 min z każdej strony na średnim ogniu . Piersi wyjąć na talerz , na patelnię wlać wino i gotować , aż połowa płynu odparuje , dodać wywar spod smardzów , znów gotować , aż połowa odparuje , dodać resztę śmietanki , po 2- 3 minutach dołożyć piersi i zachowane całe smardze , całość doprawić solą i pieprzem , gotować razem około 5 minut na malutkim ogniu i podawać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin