2 małe polędwiczki
10 dag plastrów boczku wędzonego
2 łyżki musztardy Dijon
2 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
sos:
10 dag świeżych borowików
100 ml śmietany 30%
100 ml bulionu
cebula
Umyte polędwiczki natrzeć przyprawami, posiekanym czosnkiem i musztard?. Odstawić do lodówki na min. 2 h. każdą owinąć plastrami boczku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 min. (160 -180 st. C).
Sos: oczyszczone borowiki i cebulę pokroić w grub? kostkę i podsmażyć na maśle oraz zalać bulionem. Po ok. 20 min. dodać ?mietanę. Dusić na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kopytkami i warzywami z wody.
zadok