Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym .doc

(1 KB) Pobierz

2 małe polędwiczki

10 dag plastrów boczku wędzonego

2 łyżki musztardy Dijon

2 ząbki czosnku

majeranek

sól, pieprz

sos:

10 dag świeżych borowików

100 ml śmietany 30%

100 ml bulionu

cebula

sól, pieprz

 

Umyte polędwiczki natrzeć przyprawami, posiekanym czosnkiem i musztard?. Odstawić do lodówki na min. 2 h. każdą owinąć plastrami boczku. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 min. (160 -180 st. C).

Sos: oczyszczone borowiki i cebulę pokroić w grub? kostkę i podsmażyć na maśle oraz zalać bulionem. Po ok. 20 min. dodać ?mietanę. Dusić na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kopytkami i warzywami z wody.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin