Deser bezowy z Grand Marnier’em i malinami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

(na 10 porcji)

 

1. Spód deseru - beza francuska:

 

Białka - 8 szt.

 

Cukier kryształ - 250 g

 

Cukier puder - 250 g

 

Sok z cytryny

 

2. Deser:

 

Bita śmietana - 400 g

 

Cukier puder - 50 g

 

Likier Grand Marnier - 50 g

 

Sposób przyrządzenia:

 

Beza:

 

Białko ubijamy z cukrem kryształem na sztywno.

 

Dodajemy sok z cytryn i cukier puder.

 

Delikatnie mieszamy.

 

Na papierze piekarniczym rysujemy na odwrocie kółka.

 

Na nich ozdabiamy boki w formie mini stożków.

 

Pieczemy w temperaturze 100 st. C, aż do wysuszenia.

 

Połamane bezy wykorzystujemy do deseru.

 

Deser:

 

Śmietanę 36 % ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i likier.

 

Foremki napełnić masą wciskając po kilka kawałków bezy do każdej foremki.

 

Foremki odstawić do zamrożenia.

 

Zamrożony deser wyjmujemy z foremki i ustawiamy na kołku z bezy francuskiej, dodajemy sos i maliny.

 

Deser należy wyjąć z zamrażarki na ½ godziny przed podaniem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin