Składniki:
(na 10 porcji)
1. Spód deseru - beza francuska:
Białka - 8 szt.
Cukier kryształ - 250 g
Cukier puder - 250 g
Sok z cytryny
2. Deser:
Bita śmietana - 400 g
Cukier puder - 50 g
Likier Grand Marnier - 50 g
Sposób przyrządzenia:
Beza:
Białko ubijamy z cukrem kryształem na sztywno.
Dodajemy sok z cytryn i cukier puder.
Delikatnie mieszamy.
Na papierze piekarniczym rysujemy na odwrocie kółka.
Na nich ozdabiamy boki w formie mini stożków.
Pieczemy w temperaturze 100 st. C, aż do wysuszenia.
Połamane bezy wykorzystujemy do deseru.
Deser:
Śmietanę 36 % ubić, dodać cukier, cukier waniliowy i likier.
Foremki napełnić masą wciskając po kilka kawałków bezy do każdej foremki.
Foremki odstawić do zamrożenia.
Zamrożony deser wyjmujemy z foremki i ustawiamy na kołku z bezy francuskiej, dodajemy sos i maliny.
Deser należy wyjąć z zamrażarki na ½ godziny przed podaniem.
zadok