Grejpfruty na słodko .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

2 grejpfruty czerwone

 

10 dag cukru brązowego jasnego i ciemnego

 

Sposób przyrządzenia:

 

Grejpfruty dokładnie szorujemy w gorącej wodzie, następnie przekrawamy na dwie równe połówki.

 

Nożykiem bardzo delikatnie obkrawamy miąższ grejpfruta od skórki, następnie wzdłuż błonek.

 

Miąższu nie wyciągamy, takie nadkrawanie ma na celu łatwiejsze po upieczeniu wydrążanie i jedzenie deseru.

 

Nagrzewamy piekarnik do temperatury około 150 st. C.

 

Tak przygotowane grejpfruty smarujemy z wierzchu cukrem brązowym tak, aby zakryły cały miąższ.

 

To jest około 2 łyżki na jedną połówkę grejpfruta.

 

Owoce posmarowane cukrem kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika na około 6 minut pieczemy do momentu aż cukier ładnie się karmelizuje.

 

Po upieczeniu każdą połówkę układamy do salaterki i podajemy gościom.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin