Jabłka w karmelu.doc

(0 KB) Pobierz

Produkty:

 

- 4 twarde jabłka

- obrane i pokrojone w kostkę

- 2.5-cm olej

- 1 szkl. cukru

ciasto:

- 1/2 szkl. mąki pszennej

- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

- jajko

- woda

- sól

 

Wykonanie:

 

Jabłka zanurzać w dość rzadkim cieście i wrzucać na gorący olej. Smażyć, aż będą złociste i chrupiące. Osączyć na papierowej serwetce. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i rozpuścić cukier. Gdy powstanie jasny karmel, dodać jabłka. Szybko zamieszać. Przełożyć na posmarowany oliwą talerz. Podawać od razu, z miseczką wody z lodem, w której zanurza się jabłka, aby karmel stwardniał.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin