Składniki:
12 świeżych moreli
3 łyżki stopionego masła
¼ szklanki + 2 łyżki cukru
¼ szklanki miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 laski wanilii
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
Morele umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.
Włożyć morele do miski, zalać stopionym masłem i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać.
Przełożyć morele do żaroodpornego naczynia.
W małym rondlu zmieszać pozostały cukier, miód i sok z cytryny.
Dodać miąższ z wnętrza dwóch lasek wanilii.
Puste strąki także włożyć do rondla, dla aromatu.
Podgrzać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
Zalać morele syropem i zapiekać przez 20- 25 minut, co jakiś czas delikatnie polewając morele syropem.
Podawać na ciepło.
zadok