Morele zapiekane w syropie z wanilią.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

12 świeżych moreli

 

3 łyżki stopionego masła

 

¼ szklanki + 2 łyżki cukru

 

¼ szklanki miodu

 

2 łyżki soku z cytryny

 

2 laski wanilii

 

Przygotowanie:

 

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza.

 

Morele umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.

 

Włożyć morele do miski, zalać stopionym masłem i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać.

 

Przełożyć morele do żaroodpornego naczynia.

 

W małym rondlu zmieszać pozostały cukier, miód i sok z cytryny.

 

Dodać miąższ z wnętrza dwóch lasek wanilii.

 

Puste strąki także włożyć do rondla, dla aromatu.

 

Podgrzać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.

 

Zalać morele syropem i zapiekać przez 20- 25 minut, co jakiś czas delikatnie polewając morele syropem.

 

Podawać na ciepło.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin