Świeżość kiwi.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

6 dojrzałych kiwi

 

1 gałązka bazylii

 

100 g gorzkiej czekolady

 

100 g serka maskarpone

 

1 opakowanie Ramy Cremefine do ubijania

 

1 łyżka cukru

 

miód do dekoracji

 

Sposób wykonania:

 

1. Przekrój kiwi na pół. Łyżką wyjmij miąższ i wrzuć go do miksera.

 

2. Opłucz bazylię, oderwij listki i zmiksuj je razem z kiwi na puree. Wstaw całość na chwilę do zamrażalnika.

 

3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. (Kąpiel wodną robi się następująco: Na garnek z gotującym się wrzątkiem połóż metalową miskę z czekoladą. Mieszaj rozpuszczającą się czekoladę. Jednocześnie sprawdzaj, czy miska nie staje się za gorąca. Jeśli cię parzy od spodu w rękę, odstaw ją na chwilę znad wrzątku, żeby się schłodziła.)

 

4. Ubij na sztywno śmietankę z cukrem.

 

5. Przełóż serek maskarpone do miseczki i wymieszaj go z 2 łyżkami ubitej śmietanki.

 

6. Większy kieliszek wypełnij warstwą serka maskarpone. Na to przełóż kiwi z bazylią. Na samej górze powinna się znaleźć warstwa bitej śmietany.

 

7. Całość udekoruj paseczkami miodu i rozpuszczonej czekolady.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin