Szaszłyki owocowe z miodem.doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: • 1 twardawa gruszka • 1 mały, niezbyt dojrzały banan • 2 plastry ananasa świezego lub z puszki • 8 duzych truskawek • 5 dag posiekanych orzechów laskowych • Do polania:150 ml słodkiej śmietanki • Do marynaty: 1 limonka,2 łyżki płynnego miodu,2 łyżki oleju orzechowego WYKONANIE: 1. Marynata: drobno zetrzec skórkę limonki, dodać sok wyciśnięty z niej, miód i olej orzechowy, wymieszać i odstawić. 2. Opłukać gruszkę, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne i ćwiartki przekroić na pół. Obranego bananana 4 części. Krążki ananasa przekroić na połówki. Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki. Owoce wrzucić do marynaty na 10 min. 3. Na 4 metalowe szpikulce (dł. 25 cm) nabić owoce w następującej kolejności: ananas, truskawka, gruszka, banan, truskawka, gruszka.Ułożyć szaszłyki na średnio rozgrzanym ruszcie i posmarować marynatą. Opiekać 2 minuty, odwrócić i znów smarując czekać, aż owoce się przyrumienią. 4. Uprażyć posiekane orzechy i posypać nimi przełożone na półmisek szaszłyki. Podawać ze słodką, gęstą śmietanką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin