Pieczone jabłka z ryżem .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: 8 jabłek 1/2 szklanki cukru konfitury (obojętnie jakie) 2 łyżki ryżu garść rodzynek sułtańskich 1 jajko 2 łyżki cukru pudru kilka suszonych śliwek rum WYKONANIE: Ryż ugotować. Rodzynki namoczyć w niewielkiej ilości rumu. Następnie rodzynki dodać do ryżu, zamieszać, dodać odrobinę wody. Zagotować. Dodać jajko, cukier i dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, odciąć górne części, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie wypełnić ryżem i przykryć odciętymi częściami. Piekarnik lub grill rozgrzać, wstawić jabłka i zapiekać do momentu, aż skórka owoców zacznie się marszczyć. Jabłka wyjąć, ostudzić, postypać cukrem pudrem, a do każdego włożyć po jednej łyżeczce konfitur i jednej suszonej śliwce. Podawać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin