Składniki:
• 4 średnie pomidory (po około 20dag)
• 4 gał?zki tymianku
• mały kawałeczek świeżego parmezanu
• odrobina oliwy z oliwek
• ewentualnie:
• sól
• świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrz?dzenia:
Pomidory umyć. Spodnie czę?ci posmarować oliwą i ułożyć na tacce do pieczenia warzyw na grill'u. Na górze pomidora naci?ć niezbyt głęboki krzyż, który pod wpływem ciepła zacznie się powiększać. W rozkrojonego pomidora włożyć gał?zkę tymianku i posypać dużymi wiórkami parmezanu, przygotowanymi za pomoc? noża-łopatki do serów, lub ewentualnie tartym parmezanem. Grill'ować do momentu, aż pomidor będzie miękki, a ser się rozpu?ci. Podawać z solą i świeżo mielonym pieprzem, choć nie jest to konieczne.
zadok