Pomidory grill’owane z tymiankiem i parmezanem .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

• 4 średnie pomidory (po około 20dag)

• 4 gał?zki tymianku

• mały kawałeczek świeżego parmezanu

• odrobina oliwy z oliwek

• ewentualnie:

• sól

świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przyrz?dzenia:

Pomidory umyć. Spodnie czę?ci posmarować oliwą i ułożyć na tacce do pieczenia warzyw na grill'u. Na górze pomidora naci?ć niezbyt głęboki krzyż, który pod wpływem ciepła zacznie się powiększać. W rozkrojonego pomidora włożyć gał?zkę tymianku i posypać dużymi wiórkami parmezanu, przygotowanymi za pomoc? noża-łopatki do serów, lub ewentualnie tartym parmezanem. Grill'ować do momentu, aż pomidor będzie miękki, a ser się rozpu?ci. Podawać z solą i świeżo mielonym pieprzem, choć nie jest to konieczne.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin