PIETRUSZKA .doc

(1 KB) Pobierz

Nieocenione usługi w kuchni oddaje zarówno jej nać, jak i korzeń. Jest bogatym źródłem witamin, dostępnym przez cały rok.

 

Ma przyjemny i silny aromat i służy jako dodatek do zup i wywarów, wchodzi w skład popularnej "włoszczyzny", a gotowany korzeń jest podstawą warzywnych sałatek.

 

Posiekana nać pietruszki doskonale nadaje się do przyprawiania sałaty, zup i ziemniaków.

 

Nać świeżej pietruszki wchodzi w skład większości świeżych siekanek ziołowych, podawanych z majonezem lub śmietaną.

 

Jako lek korzeń pietruszki wykazuje działania wybitnie moczopędne.

 

Stosowany jest w przypadkach puchliny wodnej, osłabienia pęcherza, kamicy nerkowej i pęcherzowej, reguluje pracę wątroby i nerek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin