Camembert po hawajsku.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

2 małe szalotki

1 łyżka octu winnego

sól

pieprz

2,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

1 jajko

1 łyżka mąki

1 łyżka tartej bułki

1 krążek sera camembert

1 plasterek szynki

1 krążek ananasa

5 liści sałaty

 

Sposób przygotowania:

 

Oczyścić, opłukać i osuszyć sałatę. Obrać i drobno posiekać szalotki. Przygotować sos winegret: ocet wymieszać z szalotkami, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać 1,5 łyżki oliwy, mieszać, aż sól się rozpuści. Jajko roztrzepać, przyprawić pieprzem. Mąkę i tartą bułkę rozsypać na dwa talerze. Krążek sera obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Usmażyć na niej ser na złoty kolor z każdej strony. Przełożyć na talerz, umieścić na nim krążek ananasa i plaster szynki. Sałatę polać sosem winegret, podawać z panierowanym serem

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin