Składniki:
2 małe szalotki
1 łyżka octu winnego
sól
pieprz
2,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 jajko
1 łyżka mąki
1 łyżka tartej bułki
1 krążek sera camembert
1 plasterek szynki
1 krążek ananasa
5 liści sałaty
Sposób przygotowania:
Oczyścić, opłukać i osuszyć sałatę. Obrać i drobno posiekać szalotki. Przygotować sos winegret: ocet wymieszać z szalotkami, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać 1,5 łyżki oliwy, mieszać, aż sól się rozpuści. Jajko roztrzepać, przyprawić pieprzem. Mąkę i tartą bułkę rozsypać na dwa talerze. Krążek sera obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Usmażyć na niej ser na złoty kolor z każdej strony. Przełożyć na talerz, umieścić na nim krążek ananasa i plaster szynki. Sałatę polać sosem winegret, podawać z panierowanym serem
zadok