Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo,
20 dag mięsa upieczonego lub uduszonego z samy,
jelenia lub daniela,
10 dag ogórków marynowanych,
1/2 litra galarety mięsnej,
zielona sałata,
papryka marynowana,
sól,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.
Galaretę przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu, pozostawić do częściowego skrzepnięcia.
Mięso pokrajać w drobną kosteczkę, ogórki w cienkie paseczki.
Do foremek (mogą być filiżanki lub małe miseczki) wlać trochę galarety i pozostawić do całkowitego stężenia.
Następnie na galarecie położyć połówki jajek (żółtkami do dołu), rozdrobnione mięso i ogórki konserwowe, zalać tężejącą galaretą i wstawić do chłodnego miejsca do całkowitego stężenia.
Przed wyłożeniem na półmisek foremki z galaretą owinąć na moment ściereczką namoczoną we wrzącej wodzie.
Naczynie odwrócić i galaretki wyłożyć na półmisek.
Półmisek udekorować listkami zielonej sałaty, marynowanej papryki, można też owocami marynowanymi.
Oddzielnie podać sos tatarski lub chrzanowy.
zadok