Jajka z sarniną w galarecie .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

4 jajka ugotowane na twardo,

 

20 dag mięsa upieczonego lub uduszonego z samy,

 

jelenia lub daniela,

 

10 dag ogórków marynowanych,

 

1/2 litra galarety mięsnej,

 

zielona sałata,

 

papryka marynowana,

 

sól,

 

pieprz.

 

 

Sposób przyrządzenia:

      

Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę.

 

Galaretę przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu, pozostawić do częściowego skrzepnięcia.

 

Mięso pokrajać w drobną kosteczkę, ogórki w cienkie paseczki.

 

Do foremek (mogą być filiżanki lub małe miseczki) wlać trochę galarety i pozostawić do całkowitego stężenia.

 

Następnie na galarecie położyć połówki jajek (żółtkami do dołu), rozdrobnione mięso i ogórki konserwowe, zalać tężejącą galaretą i wstawić do chłodnego miejsca do całkowitego stężenia.

 

Przed wyłożeniem na półmisek foremki z galaretą owinąć na moment ściereczką namoczoną we wrzącej wodzie.

 

Naczynie odwrócić i galaretki wyłożyć na półmisek.

 

Półmisek udekorować listkami zielonej sałaty, marynowanej papryki, można też owocami marynowanymi.

 

Oddzielnie podać sos tatarski lub chrzanowy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin